Nyt borgerforslag skal undgå flere Yiming-sager

Borgerforslag: Danskere skal kunne bo i Danmark - uanset hvem vi er gift med

Interesseorganisationen Ægteskab Uden Grænser har fremsat et nyt borgerforslag: Danske statsborgere skal kunne bo i Danmark med deres familie på samme vilkår, som andre EU-borgere.

Sådan er det nemlig ikke lige i øjeblikket, hvilket 14-årige Yiming Liu fra Silkeborg senest har oplevet på egen krop. 14. marts fik hun lov at blive i Danmark sammen med sin mor og stedfar. Men først skulle hun igennem en udvisning fra Udlændingestyrelsen og næsten et års ventetid på udfaldet af klagesagen.

Administrativt nemt at ændre

Yiming Liu's stedfar, orlogskaptajn Kjeld Gaard-Frederiksen fra Silkeborg har været medstiller på forslaget om at ligestille danske statborgere med EU-borgere.

- Det burde være administrativt nemt at lave om, mener han og fortsætter.

- Det er en diskriminering af danskere i forhold til andre EU-borgere. Og det er vigtigt at det bliver lavet om for det går hårdt over de familier, det her rammer.

Helt tosset

Hans familie har været meget tæt på at flytte ud af Danmark i en periode for at kunne benytte sig af EU-retten til at få familiesammenføring i Danmark.

- Og det er jo helt tosset ,at man skal flytte ud af sit eget land i nogle måneder for at man kan få de samme rettigheder, som øvrige EU-borgere, siger han.

14-årige Yiming Liu fra Silkeborg skal vente ialt et år på at få at vide, om hun må blive i Danmark med sin mor og stedfar:

Som det er nu, har en tysker eller rumæner bedre muligheder for at bo i Danmark med sin udenlandske familie end en dansk statsborger, der hele livet har bidraget til fællesskabet, er interesseorganisationens indvending. Og tilsvarende har en dansk statsborger bedre muligheder for at bo med sin familie i Tyskland eller Rumænien, end i Danmark.

Nye stramninger sondrer ikke

Regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har for nylig aftalt nye stramninger på udlændingeområdet, men her bliver der ifølge foreningen ikke sondret mellem udenlandske ægtefæller til danske statsborgere og andre grupper af udlændinge. 

For at forslaget kan blive behandlet i Folketinget, skal det opnå 50.000 underskrifter inden 180 dage. 

Forslaget kan ses her: https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-00604

Fakta om borgerforslag: