Ny forskning fik Kenneth til at spidse ører: Naboer til støjende motorveje er i højere risiko for at få demens

Ny forskning påviser betydelig øget risiko for at udvikle demens, hvis man lever i konstant støj. Rapporten er dyster læsning for et helt kvarter i det vestlige Silkeborg.

2:58
Kenneth Egelund Schmidt bor ikke langt fra Silkeborgmotorvejen i konstant støj.
Foto: Marc Killigren, TV MIDTVEST

Har man en støjende motorvej eller en jernbane som nærmeste nabo, så er risikoen for at udvikle demens betydeligt højere.

Sådan lyder en af konklusionerne i et nyt dansk forskningsprojekt, der torsdag blev offentliggjort i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal. 

- Jeg er i behandling for forhøjet blodtryk, så da jeg læste undersøgelsen, der tænkte jeg, at det her kommer jeg til at følge, siger Kenneth Egelund Schmidt. 

Han bor i Buskelund i det vestlige Silkeborg ikke mange hundrede meter fra Silkeborgmotorvejen. Her er der netop den type konstant støj, som det nye forskningsprojekt har undersøgt.  

Forskerene har sammenlignet data fra to millioner danskere over 60 år, og konklusionerne tegner et alvorligt billede af de mulige konsekvenser af at leve som Kenneth Egelund Schmidt i den konstante støj fra en vej. 

- Hvis vinden er i vest, så er det ligesom at stå og tale med hinanden nede i vaskerummet, imens vaskemaskinen centrifugerer.  

- På de slemme dage, så starter det klokken halv fem om morgenen. Så kommer de store lastbiltræk, og så vågner man, siger Kenneth Egelund Schmidt, der har boet i støjen fra Silkeborgmotorvejen de sidste fem år.

Det ligger i baghovedet

Det er ikke nogen hemmelighed, at støj kan have flere sundhedsskadelige påvirkninger af mennesker og for eksempel give flere former for hjertekar-sygdomme.  

Med det nye projekt ligger nu mere konkret viden på bordet. 

Forskningsresultaterne viser blandt andet, at man har en 27 procent forhøjet risiko for at udvikle Alzheimers og 18 procent forhøjet risiko generelt for at udvikle demens, hvis man over en årrække eksponeres for trafikstøj over 55 decibel sammenlignet med mindre end 40 decibel. 

Ser man på antallet af demenstilfælde i 2017 betyder det, at 1.216 ud af i alt 8.475 tilfælde kan knyttes til trafikstøj.

- Jeg er overrasket over resultatet, fordi vi for første gang påviser en sammenhæng mellem trafikstøj og udvikling af demens. Der er tidligere lavet undersøgelser, men de var mindre og ikke konsistente, siger forskeren bag undersøgelsen, Manuella Lech Cantuaria, der er ph.d på Mærsk McKinney-Møller Instituttet og Det Kliniske Institut på SDU.

Beboerne i Buskelund har i en årrække kæmpet for at få en bedre afskærmning af støjen fra motorvejen, og de har nu fået lovning på, at støjen skal dæmpes.  

- Der er sat penge af til en løsning. Vi har fået stillet i udsigt, at der skal være støjdæmpning, men konkret ved vi ikke, hvad det er endnu, siger Kenneth Schmidt.

- Jeg tør ikke tænke på konsekvenserne, hvis det ikke virker tilstrækkeligt.

Han forklarer, at han igennem den årelange kamp for at få støjisoleret motorvejen har valgt en optimistisk tilgang for ikke at blive sur og bitter. Men han erkender, at det er svært ikke at tænke på, at den konstante støj er skadeligt for hans helbred.  

- Det ligger i baghovedet. Det gør det. 

Han fortæller, at han og familien meget nødigt vil flytte fra kvarteret i Buskelund, men at det kan blive den yderste konsekvens, hvis ikke de støjdæmpende foranstaltninger, som beboerne nu er blevet stillet i udsigt, dæmper støjen nok.