Ny formand for omstridt forening: Nu skal der ryddes op og kigges fremad

Foreningen Familier med Kræftramte Børn med hovedsæde i Ans har efter årelang kritik, politianmeldelser og rod i regnskaberne fået ny bestyrelse.

Tommy Brøgger har som ny formand for den omdiskuterede forening Familier med Kræftramte Børn nok at gå i gang med. Bag ham står eksempelvis otte flyttekasser med de regnskaber, foreningen for længst skulle have indsendt til revision. Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Foreningen Familier for Kræftramte Børn har i årevis været i søgelyset – ikke mindst på grund af skarp kritik fra flere medlemmer, for uigennemskuelige regnskaber og uetiske indsamlingsmetoder. Men nu skal der nye boller på suppen, lyder det fra den nyvalgte bestyrelsesformand, Tommy Brøgger.

Nu skal der ryddes op, der skal kigges fremad, og der skal først og fremmest være fokus på arrangementer for børnene og deres familier

Tommy Brøgger, nyvalgt formand, Familier med Kræftramte Børn

- Det er vores helt klare intention, at nu skal der ske noget. Nu skal der ryddes op, der skal kigges fremad, og der skal først og fremmest være fokus på arrangementer for børnene og deres familier, siger han.

"Foreningen skal ikke have lov til at gå til grunde"

Tommy Brøgger har ikke tidligere været en del af bestyrelsen i foreningen, og han kender med egne ord ikke til de forudgående sager. Han blev medlem af foreningen med hovedsæde i Ans 2015, da hans egen datter blev ramt af en hjernetumor. Her har han oplevet, at foreningen gør en stor forskel for mange familier. 

Læs også Velgørende forening politianmeldes: Vil hjælpe kræftramte børn - nu stjæler økonomisk rod fokus

- Og det er jo det, der gør, at jeg ikke mener, den her forening skal have lov til at gå til grunde. Derfor tænkte jeg, at vi skulle have en ny bestyrelse, og at det skulle være nu. Derfor meldte jeg mig klar som formand. Og jeg anser mig selv for at være fuldstændig neutral i forhold til, hvad der er foregået i fortiden.

Kurt Hansen er fortid

Fortiden for foreningen har budt på lidt af hvert: Manglende tilladelser til indsamling har kostet foreningen en bøde på 35.000 kroner. Flere medlemmer af foreningen er blevet smidt ud for at udtale kritik af måden foreningen agerede på – herunder skarp kritik af sekretariatsleder Kurt Hansen.

02:40

Familier Med Kræftramte Børn smed i dag tre medlemmer ud, efter at de har udtalt sig kritisk om foreningen.

Luk video

Men netop den omdiskuterede leder af foreningen stopper nu. I et citat på foreningens hjemmeside takker Kurt Hansen for mange gode år. Han erkender samtidig, at den voldsomme blæst omkring foreningen de senere år har været en medvirkende årsag til, at han nu forlader posten. Kritikere har frygtet, at Kurt Hansen fortsat vil trække i trådene i bestyrelsesarbejdet omkring foreningen. Det afviser Tommy Brøgger i dag:

Der findes kritikere, som jeg ikke vil kunne berolige uanset hvad, jeg siger. Det ved jeg

Tommy Brøgger, nyvalgt formand, Familier med Kræftramte Børn

- Der findes kritikere, som jeg ikke vil kunne berolige uanset hvad, jeg siger. Det ved jeg. Men jeg kan sige, at sekretariatslederen, som har været en af de personer, der har været omdiskuteret, han stopper i morgen eftermiddag og er ikke længere en del af foreningen. Og der er ingen intentioner om, at der er én person, der skal bestemme det hele. Der er intentioner om, at der skal sidde en bestyrelse på fem mennesker og styre den her forening.

Forløbet omkring foreningen Familier med Kræftramte Børn

 • April 2016: Nyheden om, at Danmarks største rekreationscenter for familier med kræftramte børn er på vej ved Ans, kommer ud. Det nye rekreationscenter skal blandt andet rumme 14 ferieboliger, 10 ferielejligheder og kursuslokaler. Det nye rekreationscenter vil fuldt udbygget stå i en pris omkring 80 millioner kroner.
   
 • November 2016: Et halvt år senere står to forældre står frem med skarp kritik af Danmarks største børnekræftforening, Familier med kræftramte børn.
  Forældrene kritiserer i Jyllands-Posten foreningen for uigennemskuelige regnskaber, lukkethed og uetiske indsamlingsmetoder. Kræftens Bekæmpelse afsluttede ifølge Jyllands Posten også samarbejdet med børnekræftforeningen i 2007, fordi foreningen ikke ville udlevere regnskabsoplysninger. Foreningen er baseret på frivilligt arbejde, men har samtidigt lønudgifter på omkring 10 millioner kroner - uden at det fremgår af regnskabet.
   
 • Januar 2017: Sundheds- og Ældreministeriet tilbageholder driftstilskuddet til foreningen Familier med kræftramte børn, mens ministeriet undersøger foreningens økonomiske forhold.
   
 • Juni 2017: Lederen Kurt Hansen kræves fyres og bygningerne sælges. Sådan lyder kravet fra en gruppe forældre i Familier Med Kræftramte Børn. De har fået nok af den stærkt kritiserede indsamlingsforening fra Ans.
   
 • Juni 2017: Den omstridte leder i børnekræftforeningen Familier med Kræftramte Børn, Kurt Hansen, bliver siddende som formand, efter en generalforsamling i slutningen i af juni 2017. En håndfuld kritiske medlemmer af foreningen havde på forhånd krævet leder Kurt Hansens afgang, medlemmerne vil have mere gennemskuelige regnskaber, og så stillede de forslag om, at en langt større andel af de indsamlede penge skal gå direkte til foreningens formål.
   
 • Januar 2019: Den omstridte forening Familier Med Kræftramte Børn smed i januar i år tre medlemmer ud, efter at de har udtalt sig kritisk om foreningen - blandt andet her på TV MIDTVEST - medlemmerne har fx været skeptiske over for, hvad foreningens penge bliver brugt til.
   
 • Januar 2019: Foreningen Familier med kræftramte børn bliver politianmeldt. Indsamlingsforeningen blev i 2017 ekskluderet fra brancheforeningen for Indsamlingsforeninger, fordi der ikke var gennemskuelighed i, hvad de indsamlede penge blev brugt på. I januar bliver foreningen politianmeldt af indsamlingsnævnet, fordi regnskabet for 2017 ikke er afleveret i tide.
   
 • Februar 2019: Den daglige leder af Foreningen Familier Med Kræftramte Børn Kurt Hansen og den omstridte forenings bestyrelse trækker sig efter nogle turbulente år. 
Se mere

Bestyrelsen vil have dyr ejendom på dagsordenen

Turbulensen omkring foreningen begyndte allerede i 2007. Her stoppede Kræftens Bekæmpelse samarbejdet med foreningen, fordi foreningen ikke ville udlevere regnskabsoplysninger. I 2017 stoppede Sundheds- og Ældreministeriet med at give tilskud til foreningen. Og så har også anskaffelsen af et hovedsæde til 14,5 millioner kroner ved Ans i Silkeborg også mødt kritik.

Læs også Ans får stort rekreationscenter for kræftramte børn

Hovedsædet har indtil nu været lukket for offentligheden – og i særdeleshed pressen. Men også dét vil den nye formand have gjort op med. I dag fik TV MIDTVEST derfor en rundvisning i ejendommen med den smukke beliggenhed ned til Tange Sø. En ejendom den nye bestyrelse vil have fokus på i fremtiden.

- Det er selvfølgelig et af punkterne på dagsordenen at finde ud af, hvad vi gør med den her ejendom. Vil vi blive ved med at benytte den, eller vil vi hellere finde noget mindre og måske lidt billigere?, lyder det fra Tommy Brøgger.

Det bliver et stort projekt, det er der ingen tvivl om. Men den her forening skal bestå på grund af de mange gode ting, den gør for familier med kræftramte børn. Og har gjort igennem 35 år. Det er værd at kæmpe for

Tommy Brøgger, nyvalgt formand, Familier med Kræftramte Børn

Politianmeldelse og flyttekasser med regnskab

Aktuelt er foreningen Familier med Kræftramte Børn politianmeldt for ikke at have indsendt det lovpligtige regnskab for en forening, der indsamler penge til velgørenhed. Regnskabet står lige nu i otte flyttekasser, der skal til revisor og gennemgås. Der er derfor mere end rigeligt for den nye formand at rydde op i.

02:01

Sekretariatslederen for FMKB, Kurt Hansen, har ikke ville stille op til interview inden generalforsamlingen, men i dag svarede han på kritikken.

Luk video

- Det bliver et stort projekt, det er der ingen tvivl om. Men den her forening skal bestå på grund af de mange gode ting, den gør for familier med kræftramte børn. Og har gjort igennem 35 år. Det er værd at kæmpe for, siger Tommy Brøgger som ny formand for foreningen Familier med Kræftramte Børn. 

Den nyvalgte bestyrelse lægger i øvrigt ud med at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling for formelt at få valgt en revisor, da foreningen lige nu, grundet en fodfejl fra den tidligere ledelse, formelt står uden revisor.

Læs også Efter kritik af børnekræftforening: Nu vil forening smide kritiske medlemmer ud

02:31 Luk video