Natugler skal bruges til rottebekæmpelse - nu er fem flyttet ind

For at undgå brugen af gift til rottebekæmpelse valgte Silkeborg kommune i 2018 at opsætte 32 redekasser, der skulle tiltrække natugler som et alternativt våben.

Man har i alt opsat 32 redekasser på udvalgte steder i Silkeborg Kommune.
Man har i alt opsat 32 redekasser på udvalgte steder i Silkeborg Kommune.
Foto: Bo Ryge Sørensen

Silkeborg Kommune har fået fem nye beboere. 

Fem natugler er nemlig flyttet ind i de uglekasser, kommunen satte op i 2018 til netop det formål. 

I alt er der opført 32 uglekasser, da man håber, at natuglerne kan være med til at begrænse antallet af rotter. 

Peter Fabrin, der er ingeniør i Silkeborg Kommune, fortæller, at det er en alternativ rottebekæmpelse - helt uden brug af gift. 

- For nogle år siden sagde miljøstyrelsen, at vi skulle begrænse brugen af gift til rottebekæmpelse, fordi det går ud over alle de mange dyr, der spiser rotterne. Så vi skulle prøve at begrænse de sekundære forgiftninger, fortæller Peter Fabrin.

Der er 3000 til 4000 rotteanmeldelser om året i Silkeborg kommune, og man regner med, at en natuglefamilie kan spise op til 1000 rotter på ét år. 

Sikre bestanden

Selvom kommunen er glad for de nye borgere, fortæller Peter Fabrin, at man med så få fyldte redekasser ikke kan måle en egentlig effekt af natuglens tilstedeværelse.

Men kasserne kan også være med til at fremme bestanden af natugler.

- Det kan være, at de lige skal finde kasserne først, og så kan det jo være, at de unger, der kommer i år, finder en kasse i nærheden. Jeg synes jo, at når vi sætter sådan nogle billige attraktive boliger op, så burde de tage imod tilbuddet, siger Peter Fabrin.

Kommunen har ikke noget succeskriterie for natuglen som alternativ rottebekæmpelse, og der er også gjort andre tiltag for at undgå at bruge gift.

Man har de to rottehunde, der hedder Carlo og Bosse, og derudover har man investeret i elektroniske smækfælder.

Kommunen bruger cirka tre millioner kroner om året på rottebekæmpelse.