Naboer kæmper stædigt mod grusgrav

En grusgrav holder ikke reglerne, hvis man spørger naboerne. Region Midtjylland fortæller, at de holder tilsyn.

En gruppe borgere i Hjøllund ved Silkeborg kæmper mod en grusgrav få hundrede meter fra deres hjem. De er trætte af grusgraven og mener ikke, den overholder de regler den skal for at ligge i området.

En jordvold ligger nemlig på grunden ved siden af grusgraven, og den er beskyttet af en lokalplan. Og det er kun en af en række lovovertrædelser, mener nabo til graven, Jan Jensen, der er træt af, at der ikke bliver gjort noget.

- Det er ikke vores ansvar, at vi skal gå og påpege tingene. Det skal køre af sig selv, men det kan de åbenbart ikke finde ud af, siger han.

Det er Silkeborg Kommune, der har ansvaret for lokalplanen. De har bedt grusgraven om, at de skal få jorden fjernet eller søge dispensation.

- Han har flyttet den 10 til 25 meter, og det har vi givet ham et påbud på, forklarer formanden for Plan- og Vejudvalget i Silkeborg Kommune, Hans Okholm.

Jordvolden ligger på naboens grund.
Jordvolden ligger på naboens grund.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Regionen har ansvaret

Når det handler om udvinding af råstof, så er det Region Midtjylland, der har ansvaret. Her kontrollerer man og tager sig af henvendelser for borgerne.

- Jeg kan godt forstå, at borgerne derude bliver lidt i tvivl om, hvad der i grunden foregår, for tilsynet med, hvad der foregår derude, synes jeg, er under al kritik, siger Hans Okholm.

Men ifølge Region Midtjylland, så har de flere gange været på kontrolbesøg uden at finde noget forkert.

- Man kan aldrig være 100 procent sikker, for vi kan ikke være her hele tiden. Men det er klart, at ejeren også har en interesse i, at det foregår rigtigt, så de har arbejdsro. Men vi følger op og laver både uanmeldte og anmeldte besøg og følger med i, om betingelserne bliver overholdt, siger miljødirektør ved Region Midtjylland, Jytte Gad Lauridsen.

Og angående jordbunken, der ligger forkert, så vil Asklev Sten og Grus, der arbejder i grusgraven, ikke give interview, men de siger, at de tager påbuddet til efterretning og nu vil søge dispensation til, at jorden kan blive liggende.

Silkeborg Kommune har på næste tirsdag et møde med Region Midtjylland for at drøfte grusgraven.