Milliontab efter nedrykning: - Det er næsten til at kaste op over

Det er hårdt for en fodboldklub at rykke ned fra Superliga til 1. division - både sportsligt og i den grad økonomisk. Det kommer de til at mærke i Silkeborg.

Casper Sloth måtte skuffende se Esbjerg fB feste i baggrunden, da han med SIF rød ud af superligaen mandag aften.
Casper Sloth måtte skuffende se Esbjerg fB feste i baggrunden, da han med SIF rød ud af superligaen mandag aften.
Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix

Med søndagens nederlag til Esbjerg fB må Silkeborg en tur tilbage i fodboldens 1. division. Med nedrykningen tangerer klubben Vejle Boldklubs rekord på fem nedrykninger. Derfor kan man roligt kalde Silkeborg IF for garvede nedrykkere, og derfor kender klubben også til den økonomiske lussing som følger med en nedrykning. 

- Vi mister jo en del indtægter, vel 12-14 millioner, men vi slipper også for en række udgifter. Det kan godt lyde en smule kækt, men det er faktisk ikke pengene, der ærgrer os mest. Jeg ærgrer mig vældig meget på vegne af alle de tilhængere, vi har, og de mange gode sponsorer, at vi nu endnu engang i en sæson skal levere fodbold fra næstbedste række, siger direktør for Silkeborg IF, Kent Madsen. 

Ifølge chefredaktøren på Tipsbladet, Troels Bager Thøgersen, er det svært at sige præcist, hvor meget det koster en superligaklub at rykke ned, men der er helt sikkert tale om et mindre tocifret millionbeløb.

- Silkeborg IF er rigtig forsigtige og man passer godt på sine penge. Derfor så er sådan en nedrykning også noget man kan klare i en første sæson, konstaterer han.

Det gælder om at komme hurtigt tilbage

For en nedrykkerklub følger der en pose penge med, som skal gøre nedrykningen nemmere at overskue. Det er de såkaldte faldskærmspenge. Men de rækker kun det første år, og derfor gælder det om allerede året efter at komme tilbage til superligaen, hvis ikke det skal betyde endnu større tab for klubben.

- Det første år kan man godt bruge en pæn slat penge på spillere og have en trup, der på papiret er til oprykning. Men kommer man ind i år to og år tre, så begynder det at blive rigtig ubehageligt, for så kan man ikke på samme måde blive ved med at lokke penge ud af sponsorerne. Det første hug er rigtig vigtigt både økonomisk og sportsligt at komme tilbage første år, konstaterer Troels Bager Thøgersen.

For Silkeborg bliver det helt nye stadion JYSK park altså i den kommende sæson ramme om 1. divisionsfodbold, og samtidig betyder nedrykningen til næstbedste række tabte tv-penge, et fald i tilskuertal og billetindtægter og sponsorer som siger fra, og det skal medregnes i næste års budget, og derfor vil det kræve besparelser både på og uden for banen. 

- Nu har vi været i en form for bobbel i et par måneder, hvor vi ikke har vidst, hvad det ville ende med. Nu kender vi dagsordenen, og så ved vi også hvilke opgaver, der ligger foran, og så er der kun en ting at gøre. Det er at ranke ryggen og så gå i krig med dagens opgaver, fastslår Kent Madsen. 

6:13
Direktør i Silkeborg IF, Kent Madsen, forholder sig til nedrykningen til 1. divison og de økonomiske konsekvenser. 

Direktør: Det er næsten til at kaste op over

Ifølge direktøren skal en del af det kommende års besparelser findes i en mindre trup og så skal forretningen trimmes, hvor det er muligt, men på alle områder vil de forsøge at opretholde en 'superliga-standard', som direktøren formulerer det. Han ser en stor forpligtelse i at få superligafodbolden tilbage til Silkeborg og det helt nye stadion. 

- Jeg synes faktisk vi på alle andre områder har momentum. Vi har styr på økonomien. Vi har fået de her fantastiske faciliteter. Vores talentafdelingen har fostret det ene talent efter det andet. Vi har haft gode spillersalg, og vi har haft stor fremgang på sponsorsiden i den her sæson, så derfor er det næsten til at kaste op over, at vi skal have det her tilbageslag, som vi meget gerne ville have undværet, siger Kent Madsen.

Troels Bager Thøgersen fastslår, at hvis ikke klubben formår at omstille sig hurtigt og arbejde målrettet, så bliver det svært. 

- Først skal man bestemme sig for, om man tror på træneren. Dernæst skal man ikke holde en lang sommerferie. Man skal gøre sit bedste for at holde på de gode kræfter og finde de rette nye, og man skal møde tidligt ind på arbejde og være ihærdig, for man er langt fra at være førstevælger, når man ryger ned i 1. division. 

Silkeborg indviede i juli 2017 et splinternyt stadion med plads til 10.000 tilskuere. Nu bliver det med en plads i 1. division endnu sværere at få fyldt stadionet op. Se indslag om det nye stadion her:  

2:06
Silkeborg IF har store forventninger til Jysk Park, der har plads til 10.000 tilskuere.