Lodsejere føler sig snydt af Silkeborg Forsyning

Lodsejere føler sig snydt, fordi de ikke er nået til enighed med Silkeborg Forsyning om pris for deres jord inden opførslen af gigant-solvarmeanlæg.

På syv måneder har Silkeborg Forsyning, der er ejet af Silkeborg Kommune, bygget verdens største solvarmeanlæg til 300 mio. på lodsejernes jord uden at være nået til enighed om en salgspris.

- At se, at der er andre, der bruger vores jord uden at have færdighandlet, uden at have købt og bare med loven i hånden kan sige: Det er vores, det skal vi bruge, vi har brugsretten på det. Det er da specielt, siger Claus Lauridsen, lodsejer.

For to år siden takkede lodsejerne nej til kommunens købstilbud.

- Vi blev jo underbudt selvfølgelig med det ene formål, at vi ikke kunne acceptere det bud, vi fik, fortæller lodsejer Knud Skov Andersen.

På Sejling Hede ved Silkeborg er 12.435 solfangere og dermed verdens største solvarmeanlæg taget i brug

Da lodsejerne vendte tommelfingeren nedad, kunne man lovligt ekspropriere deres jord - og i maj 2016 påbegynde byggeriet.

Lodsejernes måtte ikke se ejendomsvurderingerne på trods af, at de selv fik lavet ejendomsvurderinger, der var større end købstilbuddene.

Nu skal en uafhængig kommission fastslå en salgspris. 

Silkeborg Forsyning havde travlt med at få bygget de i alt 12.435 solfangere.

Hvis ikke anlægget var i drift senest 31. december, ville kommunen gå glip af et energitilskud fra staten på 40 mio. kroner.

I dag har borgmester i Silkeborg Kommune, Steen Vindum (V), ikke ønsket at kommentere sagen, men han indrømmer, at sagen er yderst uheldig.

Opdatering: Artiklen er blevet opdateret med oplysning om, at Silkeborg Forsyning er ejet af Silkeborg Kommune. Det er Silkeborg Forsyning, der er part i sagen og ikke kommunen, oplyser Silkeborg Kommunes kommunikationschef.

 

 

 


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Politik.