Lod kunder bytte julegaver - nu nægter butiksejer at betale bøden på 10.000 kroner

Sagen skal nu i retten, fordi den er den første af sin slags. Butiksejeren mener, at sagen vil danne præcedens for fremtidige sager.

Under normale omstændigheder er det ikke i politiets søgelys, når en butik tillader sine kunder at bytte julegaver. Men under coronanedlukningen er der få ting, der kan betegnes som normale omstændigheder.

quoteDet overrasker mig, at politiet kan vurdere det til at være ulovligt.

Henrik Thomsen, butiksejer, Silkeborg

Derfor har tøjbutikken Laura Thomsen Luxury i Silkeborg modtaget et bødeforlæg på 10.000 kroner, netop fordi butikken tillod sine kunder at bytte julegaver lørdag den 2. januar.

Men den bøde vil Henrik Thomsen, som er gift med Laura Thomsen og medindehaver af butikken, ikke betale.

- Det overrasker mig, at politiet kan vurdere det til at være ulovligt, når bekendtgørelsen, som jeg agerer ud fra, ikke kan læses sådan, at man ikke må bytte varer i døren. Der står ikke noget om ombytning ud fra den paragraf, som jeg er sigtet for at overtræde. Der står, at man ikke må holde åbent og give adgang i butikken for kunderne – men det har vi heller ikke haft. De har stået udenfor og ”collectet” deres vare, forklarer butiksejeren.

Henrik Thomsens argument er, at butikken ikke havde åbent, fordi kunderne stod i døren og ikke havde adgang til selve butikken. De kunder, som fik byttet julegaver, havde på forhånd været i kontakt med Laura Thomsen, som derfor havde en bytteklar vare klar i døren.

Sagen skal i retten

Af den grund mener Henrik Thomsen, at han har en god nok sag til at lade sagen gå i retten.

- Så må vi lade domstolene afgøre, om det er ulovligt. Jeg og mine jurister kan ikke se, at vi har foretaget nogen ulovlig handling. Vi har ikke solgt. Vi har lavet en gestus for vores kunder, argumenterer han.

Henrik Thomsen har løbende haft en dialog med politiet. De fortæller ham, at han er den første i landet, der har ageret på den måde, og at der derfor er tale om prøvesag, mener medindehaveren.

- Havde jeg godtaget bøden, var der præcedens i forhold til fremtidige sager. Og i og med, at jeg prøver sagen i retten, er der nok andre, der vil fortsætte med at holde åbent på den måde, siger Henrik Thomsen.

Indsalg fra 2. januar: Tøjbutikken Laura Thomsen Luxury tillod kunder at bytte julegaver, hvis de havde aftalt det med medindehaveren først.

Ris og ros

Da TV MIDTVEST fortalte om sagen 2. januar, medførte det stor debat på de sociale medier.

Der var både reaktioner fra folk, som mente, at butiksejeren havde handlet rigtigt ved at udfordre retningslinjer, ligesom der var meninger om det modsatte.

Selv mener Henrik Thomsen, at hans ageren kan sammenlignes med andre steder, hvor det er tilladt at benytte sig af ’click and collect’, hvor man går ind på en butiks hjemmeside, finder den vare, man vil købe, og så henter den i butikken.


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Erhverv.