Landsdelens mest attraktive kommune kæmper for landsbylivet: - Det kommer ikke af sig selv

Silkeborg Kommune er en af Danmarks mest attraktive kommuner. Det er dog ikke alle steder i kommunen, at folk har lyst til at bo.

Gudenåen. Kuperet terræn med masser af skov. Studieliv. Og Danmarks andenstørste by inden for rækkevidde. Ja, Silkeborg Kommune har det hele, og derfor er bosætningen også steget markant de seneste år. Det er dog ikke alle steder i kommunen, der er lige attraktive.

- Det kommer ikke af sig selv, vi er selv nødt til at handle, og det er derfor, vi har dagen i dag, siger Erik Markvad Jørgensen, der er formand for lokalrådet i Skovlandet, der dækker over den sydlige del af Silkeborg Kommune svarende til Bryrup skoledistrikt.

quoteJeg havde ikke troet, at der var så meget hernede.

Katharina Villumsen, Sdr. Vissum

Nej, bosætningen kommer ikke til de mindste byer af sig selv. Derfor har Bryrup og de fire omkringliggende byer valgt at bruge lørdagen på en charmeoffensiv - i håbet om at få nye borgere til.

- Den oplevelse de får - at her sker der noget, og at der er sammenhold og aktiviteter - det er med til at sikre, at de tænker: ”Det er ikke så tosset. Her kunne vi godt tænke os af flytte til”, siger Erik Markvad Jørgensen.

Hyggeligt så det ud, da 8654 Bryrup i dag viste sig fra sin bedste side.
Hyggeligt så det ud, da 8654 Bryrup i dag viste sig fra sin bedste side.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Kræver politisk handling

Bryrup og nabobyerne vil vække folks interesse ved at vise alt, hvad de har at byde på – og det er altså ikke så lidt. Blandt andet blev de interesserede i dag budt på smagsprøver, musik, rundvisning på skolen og i foreningslivet samt snakke med de lokale.

- Vi har simpelthen det bedste sammenhold og den fedeste natur med så mange muligheder, siger Mai-Britt Haudrum Christensen, der er formand for borgerforeningen i Bryrup, men som til dagligt arbejder som dagplejer.

Dagen igennem kiggede flere enlige, par og familier forbi byerne, og noget kunne tyde på, at charmeoffensiven ikke var helt spildt.

quoteDer har kommunalbestyrelsen en forpligtelse til at sikre sammenhængskræften i kommunen.

Erik Markvad Jørgensen, formand, lokalrådet, Skovlandet

- Der er jo noget fællesskab i det her. Det kan man jo se nu rundt omkring. Jeg havde ikke troet, at der var så meget hernede. Jeg tror faktisk, jeg vil kigge mere på hus og lejeboliger i Bryrup nu, end jeg har gjort tidligere, fordi jeg har været nede og se det her, siger Katharina Villumsen, der til dagligt bor i Sdr. Vissum i Holstebro Kommune.

Charmeoffensiven kan dog ikke gøre det hele. Politikerne må også på banen.

- Vi har fire områder, hvor der er minusvækst i kommunen, og fire områder hvor der er nulvækst, samtidig med at der er mere end 7000, der er flyttet til inden for de sidste ni år. Der har kommunalbestyrelsen en forpligtelse til at sikre sammenhængskræften i kommunen, siger Erik Markvad Jørgensen.

Der bor knap 2700 borgere i 8654 Bryrup. Sidste år flyttede 179 til, mens 203 valgte at skifte postnummeret ud.