Kæmpe kunst i Silkeborg: Kirkebys gigantiske scenetæpper udstilles i gymnastiksal

Museum Jorn har lånt naboens store gymnastiksal for at få plads til at vise stor dansk kunst, der plejer at være gemt væk på magasin.

Der er stor kunst. Og så er der kæmpestor kunst.

De to værker af Per Kirkeby, som Museum Jorn i Silkeborg udstiller i øjeblikket, kommer ind under begge kategorier. 

Der er tale om to scenetæpper, som Kirkeby malede til balletten Svanesøen på Det Kongelige Teater i København i 1996.

Kirkeby forærede senere de gigantiske tæpper til Museum Jorn, og nu er de så udstillet for første gang.

- Det er fantastisk, og noget vi har glædet os til i lang tid. Det her er hovedværker i dansk kunst, siger direktøren på Museum Jorn, Jacob Thage.

De to tæpper måler 10 gange 15 og 10 gange 20 meter, og så store værker er der ikke plads til at vise frem i museets egne lokaler. Museum Jorn har derfor lånt gymnastiksalen hos naboen Silkeborg Efterskole, hvor tæpperne kan studeres frem til den 22. juli.

Kirkeby ville selv

Når tæpperne ikke er udstillet, ligger de foldet sammen i et magasin. Museum Jorn har i alt fem scenetæpper af Per Kirkeby, og Jacob Thage håber, at museet en dag får plads til at udstille dem permanent.

Museum Jorn har planer om at flytte i nye lokaler inde i Silkeborg - finansieringen er endnu ikke på plads, men med nye og større lokaler vil Museum Jorn kunne vise mange flere af de værker, der i øjeblikket er gemt for offentligheden.

Thage fortæller i øvrigt, at scenetæpperne også er unikke, fordi Kirkeby selv var med til at male dem.

Normalt bliver de store scenetæpper malet af ansatte på teatrene, men da Kirkeby kom for at studere arbejdet efter et par dage, konstaterede han, at han nok hellere selv måtte tage over.

- Derefter gik han i tre måneder og malede med lange pensler fra tidlig morgen til sen aften. Det betød alt for ham,  så da han fik muligheden, ville han helst lave dem selv, fortæller Jacob Thage.

Per Kirkeby døde i april 2018.

2:42
Museumsdirektør Jacob Thage fortæller her om de store scenetæpper.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST