Jødisk familie mærket af sorg og vrede: - Jødestjernen er et symbol på mord

En jødisk familie fra Silkeborg fik natten til lørdag klistret en gul jødestjerne på deres postkasse. En stjerne som nazisterne under 2. Verdenskrig tvang jøderne til at bære.

Parret er meget berørte over situationen. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Det banker på døren. Udenfor står Ella og Henrik Chievitz' nabo med et bedrøvet ansigtsudtryk. Hun spørger parret, om de har set deres postkasse. Med en undren svarer parret nej, og meldingen de herefter får både chokerede og berørte dem dybt.

Natten til lørdag var 81 året for Krystalnatten, som har fået sit navn efter de store mængder knust glas, der flød i de tyske gader, efter nazister havde raseret jødiske butikker, synagoger, skoler og hjem under 2. Verdenskrig. 

Den tunge nyhed som parret lørdag morgen tog imod var beskeden om, at nogen havde klistret en jødestjerne på deres postkasse i ly af nattens mørke.

Ella Chievitz bor som den eneste fra sin israelske familie i Danmark. Foto: Privat foto.

- Jeg blev enormt ked af det. Det er et symbol på mord. Det er et symbol på 6 millioner jøder, der blev slagtet, bare fordi de er jøder, siger Ella Chievitz, der for knap 30 år siden kom fra Israel til Danmark.

Ella beskriver sig selv om kulturjøde, og sammen med manden Henrik, lever de i symbiose mellem fejring af en kristen jul og jødisk sabbat. Og netop på grund af Ellas baggrund, rammer den hadefulde besked på postkassen ekstra hårdt. 

- Det vækker nogle spørgsmål. Hvorfor gør de det her? Hvad vil de med det? Vil de fortælle os, at de ved hvem vi er, og at de kommer tilbage?, siger hun. 

Savner direkte konfrontation

Henrik Chievitz er formand for blandt andet Dansk-Israelsk Forening i Aarhus, og parret engagerer sig generelt i debatten om både jøder men og Israel-Palæstina konflikten.

- Noget af det der er en uretfærdighed, det er måden jøder bliver behandlet på – også i Danmark. Der er et strøg af jødehad og antisemitisme, der stadig eksisterer, siger Henrik Chievitz.

Læs også Familie fandt jødestjerne på sin postkasse: - Det rammer rigtig hårdt

For dem er en af de helt store frustrationspunkter det, at dem der har gjort det, ikke har valgt at konfronterer parret ansigt til ansigt.

-  Det der gjorde ondt, det er, at der er nogle der i nattens mulm og mørke har organiseret det her, siger Henrik Chievitz.

- Det er selvfølgelig okay, at vi får modspil men det øjeblik man inddrager alt det, nazismen står for med udryddelse af jøder, så har man overskredet alle grænser af debat, fortsætter han.

Politiet tager sagen meget alvorligt

Parret anmeldte episoden til politiet, som tager sagen meget alvorligt.

- Det er meget, meget groft. Det er folk der har tænkt sig at skabe frygt overfor familien og den gruppe, som familien repræsenterer, siger Anders Olesen, der er vagtchef hos Midt- og Vestjyllands politi.

Jeg blev enormt ked af det. Det er et symbol på mord.

Ella Chievitz.

- Vi lever i et land, hvor vi har ret til religions- og ytringsfrihed, og det er ting, vi skal tage hånd om, så vi tager det meget alvorligt, fortsætter han.

Politiet har sikret jødestjernen, så teknikere kan undersøge den for spor, som ville kunne lede dem til en gerningsmand. 

Politiet i Midt- og Vestjylland har kunne modtaget denne ene anmeldelse om jødiske hadforbrydelser i forbindelse med krystalnatten, men andre steder i landet har antisemitiske kræfter også været på spil.

02:35

Se indslaget her.

Luk video