Ingen folkeafstemning om højhuse: - Jeg er ærgerlig

I går vedtog byrådet i Silkeborg, at der ikke bliver en afstemning om højden på huse i bymidten.

Byggeriet har en højde på 78,5 meter og har fået navnet Fredensgård. Det kommer til at ligge omkring Fredensgade, den gamle busterminal og Torvecentret.
Byggeriet har en højde på 78,5 meter og har fået navnet Fredensgård. Det kommer til at ligge omkring Fredensgade, den gamle busterminal og Torvecentret.

Der kom rekordmange indsigelser i forbindelse med et højt byggeri i Silkeborgs bymidte, og det resulterede i et forslag om en folkeafstemning.

Men det bliver ikke til noget, blev det mandag aften slået fast på et byrådsmøde. Det er byrådsmedlem Lene Fruelund fra Enhedslisten, der er en af de fire bagmænd bag forslaget, træt af.

- Jeg er selvsagt ærgerlig over, at der var så ringe opbakning til vores forslag. Jeg er ærgerlig over, at der ikke var nogen, der syntes, det var en god idé, siger hun.

Ifølge forslaget skulle borgerne have lov til at stemme om, hvorvidt de ønskede højhuse i Silkeborg midtby, både nu og fremover. Men opbakningen til det forslag udeblev i byrådet.

- Jeg må indrømme, at jeg ikke er imponeret over argumenterne imod det. Hvis det her ikke egner sig, hvad er det så, der egner sig? Jeg kan da have mine tvivl om, hvorvidt muligheden for folkeafstemning i kommunen nogensinde kommer i brug.

Lene Fruelund.
Lene Fruelund.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

Nærdemokrati

Forslaget blev stillet i forbindelse med planer om et 78 meter højt byggeri i Silkeborgs bymidte. Op mod 1200 har gjort indsigelser mod byggeriet med navnet Fredensgård.

Borgmester Steen Vindum mener, det er helt naturligt, at det endte med et nej til forslaget om en folkeafstemning. Han mener ikke, at sagens kerne egner sig til sådan en afstemning.

- Det her projekt er noget, der har været arbejdet med i mange år. Det er noget, som en også kigger i og skal have en berettiget forventning til, at vi som kommune giver ham en myndighedsbehandling, han kan stole på. Så jeg synes, vi har en forpligtelse. Det er en politisk opgave at træffe denne beslutning, og den synes jeg ikke, man kan uddelegere til borgere. Det, synes jeg, er helt forkert, siger borgmesteren.

Det er Lene Fruelund fuldstændigt enig i.

- Vi kan også godt træffe den her beslutning. Det har intet at gøre med, at vi ikke kan, eller at vi ikke vil. Det her er et spørgsmål om netop at sige, at med det engagement, der er, så handler det også om at udnytte borgernes engagement og vise tillid og fortælle dem, at vi godt tør stole på dem. Men det gør vi så ikke i den her sammenhæng.

4:46
Se et indslag om afstemningen fra 24. februar.