I livsfare? Betjent troede først, at sprængstof var narko

Én af de betjente, der var med til at anholde den 32-årige mand, som er tiltalt for at fremstille sprængstof, var i fare, mener anklagemyndigheden.

Sagen om en 32-årig mand fra Kjellerup, der mandag er tiltalt ved Retten i Viborg for at fremstille sprængstof, landede den 7. februar på bordet hos Central Efterforskning ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Én af de betjente, der var på vagt, skulle mandag forklare, hvordan han oplevelse situationen omkring anholdelsen af manden.

Inden afgang den dag i februar var betjentene kort blevet briefet om, at den tiltalte muligvis havde været i gang med at fremstillet sprængstoffet, TATP, som er anset som ustabilt. Altså noget, man skal håndtere meget forsigtigt.

Først var han stille og rolig - men så gik det stærkt

Sammen med en kollega fra Central Efterforskning kørte han op til den 32-åriges ejendom, mens andre betjente i første omgang holdt sig i baggrunden i området nær huset.

Det var mørkt, men der var lys indenfor og røg i skorstenen, så betjentene skønnede, at han var hjemme. Da de steg ud af bilen og bevægede sig hen imod døren, fornemmede de aktivitet i huset. Blandt andet var fjernsynet tændt.

De bankede på, og manden kom ud. De forklarede, at de var kommet vedrørende hans tilbagevendende indkøb af brinteroverilte, citronsyre og acetone ved den lokale Matas. Han fik en jakke og sko på, og betjentene afhørte ham på gårdspladsen. På grund af mistanken om det farlige sprængstof ville de nødigt ind i huset med ham.

Mens kollegaen orienterede de andre betjente, afhørte betjenten den 32-årige og uddybede politiets ærinde.

- Han virkede helt lettet, da jeg forklarede, hvorfor vi var dér.

Men noget ændrede sig. Manden begyndte ifølge betjenten langsomt at trække ind i huset. Selvom betjenten bad ham stoppe, fortsatte han ind i entreen. Og så gik det stærkt.

- Smed tallerken i håndvask

Den 32-årige mand bevægede sig hurtigt ind i huset og tog en tallerken med noget pulver. Betjenten forklarede i retten, at den tiltalte - trods flere advarsler om at stoppe - smed den i håndvasken og tændte for vandet, hvorefter han rørte rundt i pulveret med sin hånd.

- Min umiddelbare indskydelse var, at det var en form for narko, han forsøgte at skille sig af med, sagde betjenten i vidnestolen.

Efterfølgende lukkede han vandet og trak den 32-årige ud af huset igen. Her var de øvrige betjente ankommet, og de hjalp med at anholde manden.

På det her tidspunkt havde han ifølge betjenten erkendt, at det var TATP, han havde forsøgt at skylle ud i håndvasken.

Anklagemyndighed: Betjent kunne være død

TATP er ifølge bomberydningstjenesten, EOD, i Skive, et farligt sprængstof, som man skal håndtere meget forsigtigt. Derfor vurderede EOD, at den måde, den 32-årige havde forsøgt at skaffe sig af med sprængstoffet, var til stor fare for betjenten, fordi det i værste fald kunne have detoneret og dræbt dem begge.

Af samme årsag valgte EOD efter ransagning og tekniske undersøgelser at sprænge den fundne mængde sprængstof i luften på stedet, da eksperterne vurderede, at det var for ustabilt at flytte.

Både anklager og forsvarer forventer, at sagen bliver afsluttet mandag.


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien 112.