Hundredvis af hjemmesider lagt ned: Midtjysk hacker tiltalt for 354 cyberangreb

En mand fra Silkeborg-egnen er tiltalt for at angribe en lang række hjemmesider ved at overbelaste deres servere. Motivet har været dyrebeskyttelse, siger anklagemyndigheden.

Cyberangrebene fandt sted fra juni 2015 - juni 2016.
Cyberangrebene fandt sted fra juni 2015 - juni 2016.

En 25-årig mand fra Silkeborg-egnen er tiltalt for at have angrebet mere end 300 hjemmesider og gjort dem utilgængelige for besøgende i en periode.

Manden benyttede sig af såkaldte DDoS-angreb til at overbelaste hjemmesidernes servere, så de lukkede ned, og hjemmesiden ikke kunne tilgåes af brugere. 

Midt- og Vestjyllands Politi har ikke tidligere oplevet en sag om cyberangreb i denne størrelsesorden.

- Vi har ikke haft nogen lignende sager. De dukker op en gang imellem, men det her omfang er aldrig set før. Efter min overbevisning er det her den største sag, vi har haft i Danmark, hvad angår DDoS-angreb, siger specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, Ulrik Panduro.

Den 25-årige har ifølge politiet skrevet på twitter under navnet '_RektFaggot_', når han har nedlagt en ny hjemmeside. Derudover mener politiet, at den midtjyske hacker ikke har været alene om angrebene. Ifølge anklageskriftet er han tiltalt for at have delvist planlagt og udført angrebene i forening med ukendte gerningsmænd, hvilket den 25-årlige dog nægter.

Derudover vil specialanklageren i retten også nedlægge påstand om erstatning til ejerne af hjemmesiderne, der har lidt et økonomisk tab, og det kan løbe op i mange penge.

- Der er en ejer til en af hjemmesiderne, der har lidt et tab på en million kroner, mens deres server var nede i et døgn. Der var blandt andet også en stor international lufthavn, som fik nedlagt deres server, fortæller Ulrik Panduro.

Den røde tråd er dyr

De i alt 354 forhold i politiets anklageskrift har alle en fællesnævner.

- Alle hjemmesiderne har noget med dyr at gøre. Den tiltalte havde et politisk motiv i og med, at angrebene havde noget med beskyttelse af dyr at gøre. Det har blandt andet været islandske og japanske hjemmesider for hvalfangst, som blev angrebet, siger specialanklageren fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Foruden hvalfangsthjemmesider har DDoS-angrebene også været rettet mod dyrepornohjemmesider og hjemmesider for forlystelsesparker med dyr som attraktioner. Derudover kommer også en række angreb på handelsministeriers hjemmesider i Finland, Island og Canada - specifikt målrettet de myndigheder i de respektive lande, der beskæftiger sig med eksport af pels. 

Midt- og Vestjyllands Politi har også modtaget anmeldelser om angreb på hjemmesider i Norge, Ungarn og USA.

Første angreb for fem år siden

Sagen om den midtjyske hacker begyndte tilbage i 2015, hvor de første angreb fandt sted. De første anmeldelser tikkede dog først ind i 2016.

- FBI indgav en anmeldelse til dansk politi om, at hjemmesiden for en zoologisk have i Florida var blevet udsat for et såkaldt DDoS-angreb, som havde lagt hjemmesiden ned. De havde sporet angrebet til en IP-adresse i Midtjylland, og dansk politi overtog derfor efterforskningen, siger Ulrik Panduro.

Det førte til, at politiet ransagede den dengang 20-årige hackers hjem og konfiskerede hans it-udstyr. Efterforskningen mundede ud i en sigtelse for omfattende cyberangreb i ind- og udland.

Sagen skulle køres som en tilståelsessag, men da den midtjyske hacker kom for retten i august 2018, nægtede hackeren sig skyldig. 

Derfor har der været udført en dybdegående efterforskning, som nu har kastet et endegyldigt anklageskrift af sig med 354 forhold, som den 25-årige silkeborgenser er tiltalt for. Specialanklager Ulrik Panduro kan ikke på nuværende tidspunkt oplyse, hvilken straf, han går efter.

Sagen skal for Retten i Viborg, men der er endnu ikke fastlagt en dato for retssagens begyndelse.