Hun vandaliserede Jorn-maleri: Nu skal Ibi-Pippi i Højesteret
Byret og landsret har taget stilling til Ibi-Pippi Orup Hedegaards hærværk mod et Jorn-maleri. I dag skal Højesteret behandle sagen.
Ibi-Pippi Orup Hedegaard hverken fortryder eller benægter, at hun i april for to år siden gik ind på Jorn-museet i Silkeborg og klistrerede et selvportræt på Asger Jorns værk 'Den Foruroligende Ælling’ for efterfølgende at signere værket med sprittusch.
Og det er heller ikke selve skyldsspørgsmålet, som Højesteret torsdag skal tage stilling til i sagen.
Men landets øverste domstol skal forholde sig til, om den fængselsdom på et års ubetinget fængsel, som Vestre Landsret har idømt provokunstneren, er rigtig.
- Jeg håber og tror på, at man vil komme frem til en mere retfærdig dom. Jeg synes stadig, at et års ubetinget fængsel er alt for meget, fortæller Ibi-Pippi Orup Hedegaard til TV MIDTVEST forud for retssagen.
Ville starte diskussion om ejerskab
Asger Jorn skabte sit værk i 1959 ved at male over det maleri, han havde købt på et loppemarked.
Og det var det, der fik Ibi-Pippi Orup Hedegaard til at begå hærværk mod det, har hun tidligere fortalt. Hun ville starte en diskussion om rettigheder til kunst.
- Jeg synes, det har været interessant at se, at der opstår en diskussion, jeg gerne vil have om, hvem der har ejerskabet. Mange mener, det er Jorn, der har ejerskabet, og det er jeg helt uenig i, fortalte Ibi-Pippi kort efter hændelsen i april 2022.
- Det handler ikke om det juridiske, men om det kunstneriske ejerskab. Jorn havde købt værket og havde dermed juridisk ret til billedet, men han havde ikke kunstnerisk ret til at slette en anden kunstners værk. Ikke mere end jeg har til at slette hans værk, lød det uddybende.
Accepterer bøde - kæmper imod fængselsstraf
Kunstneren blev pågrebet, og i første omgang blev hun af byretten idømt halvandet års fængsel, ligesom hun skulle betale cirka 1,9 millioner kroner i erstatning.
Erstatningskravet accepterede hun, men fængselsstraffen blev anket, og i landsretten blev straffen sat ned til et års ubetinget fængsel.
Men også dén straf havde kunstneren svært ved at forlige sig med, og på grund af sagens principielle karakter blev der søgt om at få sagen i Højesteret, og det lykkedes.
- Det vil være en kæmpe lettelse, hvis jeg slipper for fængselsstraf. Så kan jeg komme videre med mit arbejde og videre med mit liv, siger Ibi-Pippi Orup Hedegaard,
Men er det ikke fair nok, at du skal have en straf?
- Det er fuldstændig fair, at jeg skal have en straf. Men jeg vil mene, at en betinget dom og samfundstjeneste vil kunne gøre det, når man tænker på, at jeg også skal betale næsten to millioner oveni.
Det leje mener kunstnerens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, også er mere passende. Og så påpeger hun, at en anden sag om hærværk mod et kunstværk netop er blevet opgivet, og derfor undrer anklagemyndighedens påstand i denne sag hende.
I den anden sag var Katrine Dirckinck-Holmfeld anklaget for groft hærværk mod en Frederik V-buste, der blev smidt i havnen i København i oktober 2020. Men sagen blev droppet, da der blev indgået forlig og betalt erstatning.
- Det er to sager, der minder om hinanden. I begge tilfælde er det kunst, der bliver lavet hærværk imod, siger hun.
- Og så synes jeg, at det mildest talt er forbløffende, at anklagemyndigheden mener, at min klient skal mere end et år i fængsel.
Der er afsat 2,5 time til at behandle sagen i Højesteret torsdag. Dommen ventes at falde i næste uge.