Hjøllund-borgere fik grusgrav som nabo

En gruppe borgere i Hjøllund nær Silkeborg har fået en grusgrav som nabo. Borgerne er vrede over støjen og støvgenerne fra den nye nabo.

Den fredelige idyl på Enghavevej i Hjøllund har fået en ny højrystet nabo - en grusgrav.

- Der ligger 20 huse her, og de er begyndt at grave grus 200 meter væk. Det støjer 11 timer i døgnet, siger Ejlif Topp, der er en af de frustrerede borgere i Hjøllund.

Den 70-årige mand elsker hjemmet, han både er født og opvokset i. Men alting får jo en ende, og det er især det, der bekymrer ham.

-  På et tidspunkt skal jeg have ejendommen solgt. Og det bliver nok svært med den nabo derovre, der graver grus og støjer, siger han.

quotePå et tidspunkt skal jeg have ejendommen solgt. Og det bliver nok svært med den nabo derovre, der graver grus og støjer.

Ejlif Topp, Borger, Hjøllund

Gravefirmaet forstår godt naboerne utilfredshed.

- Det er altid træls at få gravet i baghaven, så selvfølgelig kan vi forstå det. Men råstofferne ligger herinde midt i Jylland, og skal have dem ud derfra, siger Søren Damsted, der er regnskabschef ved Asklev Sten og Grus.

Sådan kom grusgraven til Hjøllund

 

Byrådspolitiker forstår ikke gravefirmaet

Det undrer byrådspolitiker Leif Lund (løsgænger), at gravefirmaet graver så tæt på husene i Hjøllund. 

- Det er jo heller ikke hensigtsmæssigt, at man lige nøjagtig vælger det hjørne af et område, der er 500 hektar. Det er det område, der er tættest på beboerne og dermed til størst gene for beboerne, siger han.

Det er Region Midtjylland, der har udlagt de 500 hektar ved Hjøllund til råstofindvinding. Regionen har fået så mange klager over grusgraven, at man nu planlægger et borgermøde om sagen.

- Vi håber på, at vi kan få den her dialog skabt mellem borgerne, indvenderne, politikere, og hvem der ellers har interesse i sagen, siger Lars Ernst, der er geolog ved Region Midtjylland.

Leif Lund mener, regionen er for sent ude.

- Man skulle jo holde sådan et borgermøde, inden man påbegynder grusgravningen. Det gør man jo altid. Så det er helt forkert taktik, man har anvendt her, siger byrådspolitikeren.

Hjøllundborgere: lad de sidste ti hektar være

Sent eller ej. Gravefirmaet er klar til at møde borgerne.

- Selvfølgelig gør vi det. Vi har ikke noget, vi vil skjule. Vi har en tilsynsmyndighed i regionen, og vi kommer selvfølgelig og svarer på, hvad de gerne vil have svar på, siger Søren Damsted.

Ejlif og naboerne går til borgermødet med et ønske på dagsordenen:

- Der er 490 hektar. de bare kan grave i ud i det åbne land. Så de behøver ikke grave i de sidste ti hektar herind imod byen, siger Ejlif Topp.

Gravefirmaet forventer at være færdige med at grave i området tættest på Hjøllund om senest fem år. Borgemødet i Hjøllund forventes afholdt 12. juni.


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Samfund.