Halvandet års ventetid på smertebehandling

Kroniske smertepatienter valfarter til Silkeborg efter hjælp - ventetiden er nu 74 uger

smertekliniik_silkeborg_patient.jpg
Foto: Jesper Hejlskov Thomsen, TV MIDTVEST

74 Uger. Så lang ventetid er der for at komme til behandling på smerteklinikken i Silkeborg. Kritikere mener regionen har underprioriteret området for folk med kroniske smerter, som faktisk har en behandlingsgaranti på fire uger.

Smerteklinikken ansætter flere folk for at følge med, men køen bliver længere og længere.

- Lige nu modtager vi 25 henvisninger om ugen, og vi kan tage ni nye ind om ugen. Så opstår ventelisten, siger daglig leder af Smerteklinikken, Mette Bæk.

Patienter der ikke vil vente har krav på behandling inden fire uger. Regionen henviser så til private smerteklinikker som alternativ. Men de fleste vælger alligevel at vente på at komme ind i Silkeborg.

- Der er kun omkring 25 procent, der vælger at lade sig omvisitere til et andet tilbud, siger Mette Bæk.

Ikke tilfredsstillende

Smerteklinikken i Silkeborg åbnede 1. oktober 2015. Foreningen Af Kroniske Smertepatienter, FAKS, kritiserer Region Midtjylland for at have nølet med at oprette en smerteklinik.

- Region Midtjylland er forholdsvis ny med et tilbud som en smerteklinik. Region Midt har været en ørken i årevis - der har været tilbud i Sønderjylland og Nordjylland, men ikke i Midt, siger formand i FAKS, Pia Frederiksen.

Politikerne i Region Midtjylland er godt klar over, at ventelisten er et problem der kun vokser i omfang.

- Det er da ikke tilfredsstillende, at vi har en 74 ugers venteliste. Det vil jeg godt indrømme, siger formand for hospitalsudvalget i region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

Fire ugers behandlingsgaranti

Patienter til smerteklinikkerne henvises fra deres egen læge. Med henvisningen i hånden har patienterne krav på behandling inden for fire uger. Region Midtjylland lever op til behandlingsgarantien ved at tilbyde smertebehandling på en privatklinik. Men trods det private tilbud vælger mange altså at blive i køen for at komme til Silkeborg. 

Smerteklinikken i Silkeborg har også pladsproblemer. Men regionen står ikke klar med en løsning på den udfordring.

- Det er en kendt problemstilling, at vi ikke har de lokalemæssige rammer tilstede. Men hvad det ender med, det ved jeg ikke, siger Anders Kühnau (S).

INDBLIK SØNDAG:

9:25