Gratis elcykler bliver booket i et væk: Nu vil man udvide ordning

Silkeborg Kommune vil have flere til at lade bilen stå. Derfor er kommunen begyndt at låne gratis elcykler ud, og det er i høj grad noget, borgerne har taget til sig.

Kristoffer Graverholt plejer at tage bilen, når han skal til og fra sit arbejde som sagsbehandler i Silkeborg Kommune. Men et tilbud fra kommunen har den seneste uge fået ham ud af bilsædet og op på sadlen.

Kommunen har indkøbt 16 elcykler, som den udlåner gratis til borgerne i tre til seks uger. Målet er at få flere til at droppe bilen ved at tilbyde dem en mulighed for at transportere sig grønt og billigt.

- Jeg har gået lidt med tanken om, at jeg skulle have en elcykel, men jeg vidste ikke rigtigt, hvad det skulle være for en model, eller hvad den kunne for mig, og så jeg synes, at det var oplagt at prøve, siger Kristoffer Graverholt, der også har brugt cyklen til at fragte sin fireårige datter rundt på ture i byen.

Udlånt det næste halve år

Politikerne har brugt 375.000 kroner på at indkøbe de klimarigtige cykler, for de mener, det er en kommunal opgave at få gang i initiativer, der kan hjælpe klimaet.

- Når vi bare kan se, at transport er en stor CO2-synder, så er det helt naturligt, at vi sætter ind der, og siger til borgerne: ”Vil I ikke være med?”, siger Claus Løwe Klostergård (SF), der er formand for Klima- og Miljøudvalget.

Claus Løwe Klostergård (SF) ser udlånscyklerne som en mulighed for både at hjælpe miljøet og de silkeborgensiske veje.
Claus Løwe Klostergård (SF) ser udlånscyklerne som en mulighed for både at hjælpe miljøet og de silkeborgensiske veje.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Og der er rigtig mange borgere, der har taget tilbuddet til sig. Derfor er alle elcyklerne udlånt fra nu og indtil engang midt i marts næste år. Den store interesse for at låne de eldrevne cykler får Silkeborg Kommune til at overveje, om de skal investere i flere af dem.

Det er nemlig ikke kun miljøet, der nyder godt af, at der kommer flere cykler og færre biler på vejene.

- Vi vil også gerne have flere over på cyklen, fordi det sparer plads på vejene. Vi bliver flere og flere borgere i Silkeborg Kommune, så hvis vi kan tage nogle initiativer her, hvor vi egentlig slår flere fluer med et smæk, så skal vi da i gang med det, siger formanden for Klima- og Miljøudvalget.

For Kristoffer Graverholt har en uge som elcykelrytter overbevist ham om, at han sagtens kan bruge sin bil mindre. Den seneste uge har han ikke brugt sin bil en eneste gang. 

Du kan booke en elcykel i Silkeborg, Them og Kjellerup via kommunens hjemmeside