Gammel lov kan koste træavler 150.000 kroner: - Jeg har det træls

Frank Andresen fra Kjellerup har plantet juletræer for tæt på en gravhøj, og det kan ende med at koste ham dyrt. Hos kommunen forstår man træsavlerens frustrationer.

Et påbud om at fjerne tre hektar juletræer kan meget vel være på vej til at ramme juletræsavler Frank Andresen fra Kjellerup, fordi han har plantet træerne for tæt på en gravhøj.

Juletræer er nemlig ikke en almindelig landbrugsafgrøde, og derfor skal de ifølge lovgivningen, som er fra 1960’erne, plantes 100 meter væk fra gravhøjen af hensyn til udsigten.

Frank Andresen antog, at juletræerne var almindelige afgrøder, da han plantede dem for fem år siden, og derfor har de i dag en afstand på to meter til gravhøjen. En afstand, de altså ikke må have.

- Jeg har det træls.

- Jeg er ærgerlig over, at man har nogle love, som er så forældede. Det er helt ude af trit med nutiden, lyder det fra Frank Andresen.

Frank Andresens juletræer står for tæt på en gravhøj, og det er i strid med loven.
Frank Andresens juletræer står for tæt på en gravhøj, og det er i strid med loven.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Skal fjerne juletræer for 150.000 kroner

Nu står juletræsavleren til at skulle fjerne de træer, han har investeret 150.000 kroner i.

- Du må dyrke andre afgrøder end juletræer. Når man slår an på udsigten, så forstår jeg ikke, at man går ind og kigger på, hvad der er plantet. Det er som om, man har set sig sur på juletræerne. Men man må plante og så alt muligt andet, siger Frank Andresen.

Skulle du ikke have sat dig bedre ind i lovgivningen, inden du plantede træerne?

- Det skulle jeg nok. Men jeg mener ikke, fornuften råder her. Man holder sig til det lovstof, der er, og det kan jeg godt forstå, man gør. Men jeg kan bare ikke forstå, at man har en lov, der gør, at jeg skal fjerne mine træer. Det er forkert, synes jeg.

Kommune-konsulent forstår frustrationen

Hos Silkeborg Kommune kan man sagtens sætte sig ind i Frank Andresens syn på sagen, men så længe lovgivningen er, som den er, skal avleren ikke forvente at få lov til at lade træerne stå.

- Jeg kan sagtens forstå frustrationen. Vi hører det jævnligt, men med juletræer står man altså meget stejlt på, at det ikke kan tillades, forklarer konsulent hos Silkeborg Kommune Gert Nielsen.

- Juletræer er ikke en landbrugsafgrøde, så han står til at skal fjerne juletræerne rundt om gravhøjen. Men det er ærgerligt, at vi har en lov fra 1960’erne, som borgere bliver ramt af, lyder det.

Frank Andresen vil i første omgang søge dispensation til at lade træerne stå. Bliver det til et afslag, har han allerede besluttet sig for at klage over afgørelsen.

 

 


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Samfund.