Frygt for parasitter i badesøer: Det er en stor misforståelse

Et Facebook-opslag fik pludselig meget medieopmærksomhed, men det var slet ikke meningen, fortæller Naturstyrelsen.

Der var slet ikke tale om en advarsel, men sådan blev det tolket.

Et Facebook-opslag fik pludselig en del mere medieopmærksomhed end Naturstyrelsen Nordsjælland havde tænkt sig, da de lavede det. 

Opslaget handlede om parasitter der hedder ikter, som bor i søer og som kan give myggestikslignende udslet, hvis de møder et menneske på deres vej. Det kaldes svømmers kløe.

- Det som vi oprindeligt skrev i vores lille opslag var, at vi havde fået flere henvendelser om svømmers kløe. Vi delte nogle gode råd til, hvordan man kan formindske risikoen. Men så eksploderede det pludselig i alle medier, at vi havde advaret. Det har vi på intet tidspunkt, fortæller Anne Johannisson fra Naturstyrelsen Nordsjælland.

Opslaget tog udgangspunkt i Esrum sø i Nordsjælland, men fortalte også om ikter i Vedsø ved Viborg, Furesø og Silkeborgsøerne.

Intet i Silkeborgsøerne

Ikter er ikke farlige, men giver generende kløe, som kan vare ved i et par uger. Anne Johannisson forklarer, at de har modtaget meldinger om udslættet efter badning i de nævnte søer, på nær en. Silkeborgsøerne kom nemlig på listen ved en fejl.

- Desværre er vi kommet til at skrive Silkeborgsøerne på. Vi har i år ingen meldinger fået om ikter i det område. De andre steder har vi fået borgermails fra, forklarer hun.

Hun understreger også, at Naturstyrelsen altså ikke fraråder, at man bader i søerne.

- Vi siger ikke, man skal holde sig fra at bade. Det er en stor misforståelse, som vi er lidt kede af.

Hvad er ikter?


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Natur.