Finanstilsynet slår ned på Jyske Banks hvidvaskkontrol

Jyske Bank har fået seks påbud, oplyser banken selv.

Jyske Banks hovedsæde i Silkeborg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Jyske Bank får påbud af Finanstilsynet om at revidere sin risikovurdering og hvidvaskpolitik. Det skriver Jyske Bank i en pressemeddelelse.
    
I alt har banken fået seks påbud, der handler om blandt andet hvidvaskkontrol i blandt andet bankens datterselskab i Gibraltar og filialen i Hamburg.
    
- Banken mangler tilstrækkelig sikkerhed for, at dens udenlandske enheder overholder den lokale lovgivning samt for, at banken har overblik over koncernens samlede hvidvaskrisiko, lyder det i påbuddet om de udenlandske afdelinger.

Læs også Jyske Banks topchef varsler hvidvask-kritik fra tilsyn

Jyske Bank selv er tilfreds med resultaterne af tilsynets besøg.
    
- Vi er tilfredse med, at Finanstilsynet konstaterer, at banken har gennemført væsentlige tiltag på området og prioriteret indsatsen mod hvidvask og terrorfinansiering.
    
- Det er betryggende, at Finanstilsynets observationer handler om at styrke processer og kontrol på hvidvaskområdet og ikke om konkrete tilfælde af misbrug af banken til hvidvask, skriver bankdirektør Peter Schleidt i en pressemeddelelse.
    
Ud over påbuddet om tilstrækkelig kontrol i Gibraltar og Hamburg får Jyske Bank blandt andet påbud om at sikre "uafhængighed" mellem den hvidvaskansvarlige og kontrolfunktionen samt få bedre kendskab til sine relationer til udenlandske banker.
    
- Banken har siden inspektionen arbejdet videre med at forbedre bankens foranstaltninger mod hvidvask og terrorfinansiering, og flere af de forhold, der rejses i redegørelsen, er nu løst, skriver Jyske Bank i et svar.
    
/ritzau/
  

 Her er et overblik over de seks påbud:

   
* Jyske Bank skal justere sin risikovurdering og sin hvidvaskpolitik.
    
* Der skal være uafhængighed mellem den hvidvaskansvarlige i Jyske Bank og den del af banken, som skal sikre, at reglerne bliver overholdt.
    
* Jyske Bank skal sikre, at der er god nok kontrol med datterselskaber i Gibraltar og Hamburg. Banken har i dag ikke god nok sikkerhed for, at de selskaber overholder lovgivningen.
    
* Bankens procedurer skal laves, så der er styr på, at man har godt nok kendskab til kunderne, hvis banken starter et samarbejde med udenlandske banker.
    
* Jyske Bank skal sikre, at bankens systemer og forretningsgange gør, at der bliver skaffet nødvendige informationer om kunder.
    
* Bankens elektroniske overvågning af overførsler skal inddrage oplysninger som for eksempel formålet med et konkret kundeforhold samt omfanget.
    
Kilder: Jyske Bank, Finanstilsynet.
    
/ritzau/