Faretruende stigning i Gudenåen

Situationen omkring Gudenåen er så alvorlig efter de seneste dages regnskyl, at en politiker mener, Silkeborg Kommune straks må i gang med at skære grøde - tilladelse eller ej.

På få dage er vandstanden i Gudenåen ved Kongensbro steget med 30 cm. Helt op til Silkeborg Langsø har de store regnmængder ført til markante vandstandsstigninger, og frustrerede grundejere med oversvømmede haver og vand i kældre er begyndt at henvende sig til Silkeborg Kommune.

Nødvendigt at skære grøde

Silkeborg Kommune har besluttet at gennemføre en ekstra grødeskæring - altså fjerne planter i vandet, som hindrer strømmen i Gudenåen - for at løse problemet. Kommunen er allerede i gang med grødeskæring nummer to på strækningen mellem Kongensbro og Tange Sø, men har akut brug for også at komme i gang med strækningen fra Kongensbro videre til Silkeborg. Det må kommunen ikke uden tilladelse fra By- og Landskabsstyrelsen, men hvis tilladelsen ikke kommer inden for få dage, må kommunen se stort på det og bare gå i gang, mener Hans Okholm, der er formand for plan-, miljø- og klimaudvalget i Silkeborg Kommune. Kommunen bad allerede i juli måned By- og Landskabsstyrelsen om lov til at lave en ekstra grødeskæring på netop den strækning, men har altså endnu ikke fået svar.

 Hos Kongensbro Kro nær Ans begrænser den rekordhøje vandstand gæsternes udfoldelsesmuligheder: