Eva Cecilie maler med tråd – fortiden og nutiden bliver bundet sammen i slow art

Lag på lag af gamle fotos og udklip fra 1930’erne, 1940’erne og 1950’erne bliver bundet sammen med kulørte tråde til et kunstværk anno 2020. Eva Cecilie Skak laver slow art.

Eva Cecilie Skak har altid været kreativ. Hun er uddannet lærer og arbejder på Ans Skole.

- I min familie har de strikket og broderet meget, men jeg havde aldrig troet, at jeg skulle brodere, siger Eva Cecilie Skak.

I mange år var det familien og etableringen på arbejdsmarkedet, der optog al hendes tid. Men for godt fem år siden blev det for meget, og hun gik ned med stress på sit arbejde.

- Jeg kunne mærke en boblen inde i mig. En længsel efter det kreative, husker hun.

På daværende tidspunkt var kreativiteterne pakket ned i en papkasse, men en dag tog hun tilløb og fik åbnet kassen, og hun blev grebet af det.

Eva Cecilie Skak er kunstner med en Bachelor of Art.
Eva Cecilie Skak er kunstner med en Bachelor of Art.
Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

Fortiden og nutiden mødes i slow art

I dag bruger Eva Cecilie Skak gamle billeder og udklip - gerne nogle, der er gulnet, spist af insekter eller på anden måde slidt.

- Det må meget gerne have en tidslighed i sig, så man kan se, det er brugt. Noget, der på et tidspunkt har været i andres hænder, hvor det har haft en værdi.

Der er ikke grænser for, hvilke gamle papirer, der kan blive til nutidig kunst. Billeder, blade, gamle regninger, postkort eller kladdehæfter med håndskrift. Tingene finder Eva Cecilie Skak på lofter og i genbrugsforretninger.

- Lige nu er jeg især optaget af 1940'erne, som var mine bedsteforældres tid. Det er deres historie, vi står på, og de er en del af vores fortid, siger hun.

Når Eva Cecilie Skak går i gang med et nyt værk, spreder hun det hele ud på gulvet, og så bliver billeder, afrevne elementer og udklip sat sammen til en collage, der limes op på kraftigt akvarelpapir.

- Oven på lag efter lag af gamle billeder tilfører jeg mit lag og nutiden i form af broderi. Jeg elsker at brodere. Lige nu er det meget blomstermotiver og ting fra naturen, der optager mig.

Eva Cecilie Skak maler sit motiv op på collagen, og med fingerbøl og en kraftig nål prikker hun hul for hul mønsteret til broderiet.

- Det er en langsom proces, som jeg kalder for slow art. Det giver mig en ro, og jeg lukker alt andet ude.

Det kan tage måneder, inden et værk er helt færdig, og derfor bliver det maksimalt til fire nye broderi-collager per år. Når de er færdige, bliver de udstillet og solgt.


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Kultur.