Ekskluderet børnekræftforening er igen med i det gode selskab

Den nye bestyrelse i Familier med kræftramte børn har fået vendt mange års rod i regnskaberne. Foreningen er nu igen med i brancheforeningen ISOBRO.

Formand Tommy Brøgger har det seneste halve år arbejdet på at få styr på regnskaberne, så foreningen igen lever op til ISOBROs retningslinjer. Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Familier med kræftramte børn er nu igen med i ISOBRO.

Foreningens nye bestyrelse har det seneste halve år arbejdet for at rette op på tidligere års kritik om rod i regnskaberne.

Og nu lever de igen op til ISOBROs indsamlingsetiske retningslinjer.

Læs også Ny formand for omstridt forening: Nu skal der ryddes op og kigges fremad

- Det gør jo, at vi igen er med i det pæne selskab, at vi nu har andres ord for, at vi opfører os ordentligt, siger Tommy Brøgger, der er formand for Familier med kræftramte børn.

Familier med kræftramte børn blev ekskluderet fra ISOBRO i 2017. Hele bestyrelsen forlod foreningen i februar i år, hvor en ny bestyrelse trådte til.

Blåstempling af foreningen

ISOBRO er indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, som arbejder for, at det skal være trygt at donere penge til velgørende organisationer.

Foreninger, der er med i ISOBRO, følger retningslinjer for åbenhed om blandt andet ledelse og økonomi. Derfor er det en blåstempling, at Familier for kræftramte børn nu igen er med.

FORLØBET OM FORENINGEN FAMILIER MED KRÆFTRAMTE BØRN

 • April 2016: Nyheden om, at Danmarks største rekreationscenter for familier med kræftramte børn er på vej ved Ans, kommer ud. Det nye rekreationscenter skal blandt andet rumme 14 ferieboliger, 10 ferielejligheder og kursuslokaler. Det nye rekreationscenter vil fuldt udbygget stå i en pris omkring 80 millioner kroner.
   
 • November 2016: Et halvt år senere står to forældre står frem med skarp kritik af Danmarks største børnekræftforening, Familier med kræftramte børn.
  Forældrene kritiserer i Jyllands-Posten foreningen for uigennemskuelige regnskaber, lukkethed og uetiske indsamlingsmetoder. Kræftens Bekæmpelse afsluttede ifølge Jyllands Posten også samarbejdet med børnekræftforeningen i 2007, fordi foreningen ikke ville udlevere regnskabsoplysninger. Foreningen er baseret på frivilligt arbejde, men har samtidigt lønudgifter på omkring 10 millioner kroner - uden at det fremgår af regnskabet.
   
 • Januar 2017: Sundheds- og Ældreministeriet tilbageholder driftstilskuddet til foreningen Familier med kræftramte børn, mens ministeriet undersøger foreningens økonomiske forhold.
   
 • Juni 2017: Lederen Kurt Hansen kræves fyres og bygningerne sælges. Sådan lyder kravet fra en gruppe forældre i Familier Med Kræftramte Børn. De har fået nok af den stærkt kritiserede indsamlingsforening fra Ans.
   
 • Juni 2017: Den omstridte leder i børnekræftforeningen Familier med Kræftramte Børn, Kurt Hansen, bliver siddende som formand, efter en generalforsamling i slutningen i af juni 2017. En håndfuld kritiske medlemmer af foreningen havde på forhånd krævet leder Kurt Hansens afgang, medlemmerne vil have mere gennemskuelige regnskaber, og så stillede de forslag om, at en langt større andel af de indsamlede penge skal gå direkte til foreningens formål.
   
 • Januar 2019: Den omstridte forening Familier Med Kræftramte Børn smed i januar i år tre medlemmer ud, efter at de har udtalt sig kritisk om foreningen - blandt andet her på TV MIDTVEST - medlemmerne har fx været skeptiske over for, hvad foreningens penge bliver brugt til.
   
 • Januar 2019: Foreningen Familier med kræftramte børn bliver politianmeldt. Indsamlingsforeningen blev i 2017 ekskluderet fra brancheforeningen for Indsamlingsforeninger, fordi der ikke var gennemskuelighed i, hvad de indsamlede penge blev brugt på. I januar bliver foreningen politianmeldt af indsamlingsnævnet, fordi regnskabet for 2017 ikke er afleveret i tide.
   
 • Februar 2019: Den daglige leder af Foreningen Familier Med Kræftramte Børn Kurt Hansen og den omstridte forenings bestyrelse trækker sig efter nogle turbulente år. 
Se mere

- At Familier med Kræftramte Børn forholdsvis kort tid efter eksklusionen, igen kan optages i ISOBRO vidner om, at den nye bestyrelse i foreningen har udvist mod og handlekraft i forhold til at bringe orden på forholdene i foreningen, siger Mette Grovermann, der er generalsekretær i ISOBRO, i en pressemeddelelse.

Det gør jo, at vi igen er med i det pæne selskab, at vi nu har andres ord for, at vi opfører os ordentligt.

Tommy Brøgger, formand for Familier med kræftramte børn

Den nye formand fortæller, at foreningen blandt andet har solgt sin ejendom ved Tange Sø, de har afskediget medarbejdere og været igennem økonomien med en tættekam.

Så nu er det slut med rod i regnskaberne.

- Jeg tør godt lægge hovedet på blokken og sige, at de bliver klar til tiden, siger Tommy Brøgger.

Han er glad for, at de igen er med i ISOBRO, så folk og virksomheder, der støtter foreningen ved, at deres penge bruges fornuftigt.

00:36

Den nye formand for Familier med kræftramte børn Tommy Brøgger fortæller, hvad det betyder igen at være med i ISOBRO.

Luk video

- Der er ryddet op med den helt store kost

Ifølge Tommy Brøgger er der sket meget siden februar i år.

- Vi har først og fremmest brugt tiden til at finde ud af, hvad der er op og ned i den her forening, og hvad der er op og ned i det, der har været sagt og skrevet om os, siger formanden.

Læs også Velgørende forening politianmeldes: Vil hjælpe kræftramte børn - nu stjæler økonomisk rod fokus

Han mener, at den nye bestyrelse er fuld af motivation for at drive foreningen på bedste vis, fordi alle syb bestyrelsesmedlemmer har børn, der har haft gavn af foreningen.

- Den helt store forskel er, at de mennesker, der sidder og styrer foreningen nu, det er allesammen mennesker, som måske ikke synes, at det var helt fantastisk, som det var før, siger Tommy Brøgger.

Familier med kræftramte børn er en forening, der tilbyder kræftramte børn og deres familier aktiviteter.