Ejer efter ministerbesøg på Svostrup Kro: - Jeg har fået opmærksomhed, men ikke en løsning

Dragan Sljivic har efterhånden haft besøg af rigtig mange politikere. Men der er stadig ikke fundet en løsning på, at vandet til tider står højt omkring Svostrup Kro.

Miljøminister Lea Wermelin (S) fik i dag beretninger om vandmasserne fra Svostrup Kros ejer, Dragan Sljivic.
Miljøminister Lea Wermelin (S) fik i dag beretninger om vandmasserne fra Svostrup Kros ejer, Dragan Sljivic.
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

Han fortæller ivrigt om en skæbnesvanger dag i oktober sidste år. 

Vandet stod helt op til kroens terrasse og var umuligt at stoppe. Op gennem vinkælderens gulv flød det, selvom tre pumper og den lokale kloakmester i en fælles, men nyttesløs kamp, knoklede for at holde de dyrebare flasker fri af Gudenåens iskolde, drivvåde og nådesløse hånd.

Fortælleren er Dragan Sljivic, ejeren af Svostrup Kro, og i passende corona-afstand står den relativt nye miljøminister, Lea Wermelin (S), og lytter. Hun er den seneste, men langt fra eneste, politiker, der har besøgt Dragan og kroen. Men han føler sig stadig ikke hørt.

- Det er det vilde vesten herude. Der er ingen kontrol med, hvor højt vandet må stå i åen, så jeg synes, det er unfair, siger Dragan Sljivic.

Pumperne har kørt uafbrudt siden den dag, for hvis man slukker dem, stiger vandet lynhurtigt op gennem gulvet igen. Noget, Dragan Sljivic gladeligt demonstrerer for gæster.

Ingen snuptagsløsning

I februar gik de syv kommuner omkring Gudenåen - blandt andre Viborg og Silkeborg - sammen for at finde en langsigtet løsning. Men Dragan Sljivic håber på en løsning her og nu, så besøget fra ministeren er kærkomment.

- Jeg håber på at miljøministeren kan skubbe til hjulene. Der sker ikke så meget. De syv kommuner langs Gudenåen er slet ikke enige på nogen måde, så det bliver spændende, hvad hun kan komme med, siger kroejeren.

Problemet er bare, at der er rigtig mange interesser på spil - både landbrugs- og naturorganisationer - og fra kommunerne langs gudenåen. For det, der bliver gjort i én kommune, kan længere nede af åen betyde for høj vandstand i næste kommune. Noget, der ikke kan løses med en stor pose penge.

Hele haven ved Svostrup Kro var oversvømmet med vand fra Gudenåen tilbage i oktober 2019.
Hele haven ved Svostrup Kro var oversvømmet med vand fra Gudenåen tilbage i oktober 2019.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

- Det er kompliceret, men jeg tror på, at det kan lykkes. Vi kommer nok og beder om nogle penge på et tidspunkt, men nu ved ministeren noget om, hvad det er for et arbejde, der foregår, og så er hun forberedt, siger Claus Løwe Klostergård fra SF i Silkeborg Kommune og næstformand i Gudenåskomitéen. 

Planen er tidligst klar næste år, men selvom det er svært at blive enige, ligger bolden hos kommunerne, lyder det fra ministeren. Så hun kommer ikke med en færdig løsning, der med et fingerknips kan få problemerne til at forsvinde.

- Vi kan jo godt høre, at der er nogle barrierer, men i sådan et langt vandsystem, som Gudenåen er, der bliver man nødt til at snakke sammen på tværs af kommunegrænserne. Derfor er der behov for, at man får løst det her mere grundlæggende, siger Lea Wermelin (S).

Kroejer frygter vinteren

Snart er det efterår og vinter, og så begynder regnen at falde i massive mængder. I hvert fald, hvis vi får en vinter ligesom den sidste år, som Dragan Sljivic husker så tydeligt, og han igen må på barrikaderne for at redde sin elskede kro.

- Vi gjorde alt, hvad vi kunne, og det kommer vi også til i år. Men der skal snart ske noget derude i åen, siger han.

Men den store, forkromede løsning kom altså heller ikke i dag, og derfor er det også en kroejer, der ikke kan ånde lettet op endnu, der står tilbage efter dagens ministerbesøg.

- Jeg har ikke fået en løsning, men jeg har fået opmærksomhed, og så må vi se, hvad det resulterer i, siger Dragan Sljivic.

2:31
Noget skal der gøres ved problemerne med oversvømmelser - og i dag besøgte miljøministeren den 200 år gamle Svostrup kro ved Gudenåen.