Ejer af diskotek får ti års fængsel i stor narkosag

Kunder kunne købe narkotika med dankort på diskotek i Silkeborg, har betjente fortalt. Fire mænd dømt i Viborg

Ejeren af et diskotek i Silkeborg er mandag morgen idømt ti års fængsel i en sag om narkotika.

Harun Bergke, der er 48 år, er anset for at være hovedmanden i en gruppe, som har indført amfetamin, kokain og ecstasy fra Holland til Danmark.

Handlen fra diskoteket var på et tidspunkt ganske åbenlys. Kunder kunne endda købe narko på dankort, har en politimand fortalt under sagen i Retten i Viborg.

Oveni straffen er Bergke, der er tyrkisk statsborger, blevet udvist af Danmark for bestandig. Han har boet i Danmark de sidste 35 år.

Ved dommen er den 68-årige hollænder Bastin Schilperoord idømt fængsel i otte år, mens hans landsmand, Abdul Sener på 25 år, har fået fængsel i seks år.

Den sidste tiltalte i sagen, bulgarske Yuner Mehmedov, er straffet med fængsel i tre år og seks måneder. Straffene er markante, selv om sagen kilomæssigt ikke hører til de værste.

Således er diskoteksejeren dømt for indsmugling af lidt over to kilo kokain, cirka tre kilo amfetamin og næsten et kilo ecstasy, MDMA. Oveni har han fået den bulgarske mand til at sælge et kvart kilo kokain for sig.

- Det er hårde domme, men det er også meget farligt stof, de har bragt ind i landet, siger specialanklager Lise Hebsgaard til Ritzau.

Renheden er meget høj. For eksempel var amfetaminen oppe på mindst 60 procent, hvor stof solgt på gaden ofte er nede på cirka fem procent.

Og det samme gælder med kokainen. Det importerede stof var oppe på 80 procents renhed, mens den er nede på 25 procent, når det sælges på gaden.

Med andre ord kunne det beslaglagte stof have været cuttet op adskillige gange. Og netop renheden er indgået som en skærpende omstændighed i dommen, oplyser specialanklageren.

Harun Bergke, der har nægtet sig skyldig, har på stedet anket dommen til Vestre Landsret. Bulgareren har anket for at få en mildere straf. De to sidste har taget betænkningstid.

De fire har siddet varetægtsfængslet siden december sidste år. En formodet hollandsk hovedmand er efterlyst internationalt.

/ritzau/


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien 112.