Efter kritik af børnekræftforening: Nu vil forening smide kritiske medlemmer ud

Flere forældre i forening for kræftramte børn har offentligt stillet spørgsmålstegn ved børnekræftforenings uigennemskuelige økonomi. Nu vil foreningen ekskludere tre kritiske medlemmer.

Kurt Hansen har været sekretariatsleder i foreningen "Familier med kræftramte børn" i flere år. Kritikere har tidligere krævet ham fyret på grund af hans måde at styre foreningen på.
Kurt Hansen har været sekretariatsleder i foreningen "Familier med kræftramte børn" i flere år. Kritikere har tidligere krævet ham fyret på grund af hans måde at styre foreningen på.
Foto: arkivfoto

En ekstraordinær generalforsamling i foreningen ”Familier med kræftramte børn” (FMBK), der afholdes mandag aften, bliver formentlig endestationen for tre medlemmer, der offentligt i blandt andet TV MIDTVEST og Jyllands-Posten har stillet spørgsmålstegn ved foreningens uigennemskuelige økonomi og kritiseret den for lukkethed.

På dagsordenen for aftenens generalforsamling fremgår det under punkt to, at det skal besluttes, om medlemmerne Kristine Mondorf, Helene Rosenbrandt og Mikael Houe skal ekskluderes.

Årsagen er ifølge et svar fra foreningens advokat, der er sendt til de tre medlemmers advokat, at:

”Baggrunden for bestyrelsens ønske om at ekskludere dine klienter er, at dine klienter har optrådt til skade for foreningen, bl.a. ved at bidrage til en voldsom og i vidt omfang uberettiget kritik af FMKB i dagspressen, hvor foreningen nu igennem flere år er blevet ”trukket igennem mediemøllen” og behandlinger ved offentlige myndigheder. Dine klienters fortsatte ageren til skade for FMKB har medført, og medfører stadig, stor skade for foreningens økonomi, virke og omdømme.”

 

På dagsordenen for aftenens generalforsamling fremgår det under punkt to, at det skal drøftes og besluttes, om de tre medlemmer skal ekskluderes.
På dagsordenen for aftenens generalforsamling fremgår det under punkt to, at det skal drøftes og besluttes, om de tre medlemmer skal ekskluderes.
Foto: Screendump fra Familer med kræftramte børns hjemmeside.

 

Et af de tre medlemmer, der står til at blive smidt ud af foreningen, der har hovedkvarter i Ans ved Silkeborg, er Kristine Mondorf, der bor i Espergærde. Hun blev medlem, da hendes søn blev syg af kræft i 2008. 

- Jeg oplevede foreningen som en, der på overfladen var rigtig fin, engageret og aktiv. Men jeg oplevede også, at når man begyndte at stille spørgsmålstegn ved helt simple ting, som f.eks. at få udleveret regnskaber eller andre vedtægter, var det rigtig svært overhovedet at få svar i første omgang, fortæller hun til TV MIDTVEST.

- Så fik man måske et delvist svar, men når man så igen spurgte mere ind til regnskabet, så var det stort set umuligt at få svar.

Brancheorganisation smider forening på porten

Lukkethed og afvisende svar fik Kristine Mondorf til at stille endnu flere spørgsmål. Da hun fortsat oplevede modvilje til at svare, tog hun til sidst kontakt til indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, ISOBRO.

- Det er jo min foreningsdemokratiske ret at kunne henvende mig, hvis jeg oplever, at der er noget, der ikke er rigtigt. Og de tog min henvendelse utrolig alvorligt.

Sammen med andre henvendelser førte Kristine Mondorfs opråb til, at ISOBRO ekskluderede FMKB i februar 2017 som den første forening nogensinde.

- ISOBRO har slettet Familier med kræftramte børn, fordi man groft har tilsidesat de indsamlings etiske retningslinjer ved ikke at kommunikere korrekt om brugen af midler i sine årsregnskaber, fortæller generalsekretær i ISOBRO, Robert Hinnerskov i dag til TV MIDTVEST.

Desuden blev foreningen i samme periode meldt til Midt- og Vestjyllands Politi af Indsamlingsnævnet. Sagen overgik til Bagmandspolitiet, som afsluttede efterforskningen i sommer uden at finde nogle kriminelle forhold.

Det betyder dog ikke, at alt er i orden i foreningen, mener Kristine Mondorf.

- En ting er lovgivning, noget andet er etik og moral. Det kan meget vel være, at der lige præcis ikke er lovgivet om de forhold, der finder sted i FMKB. Men der foregår stadig noget rigtig alvorligt. Etik og moral er utrolig vigtigt, når man driver en børnekræftforening. Og jeg vil sige, at etik og moral er det, ISOBRO forholder sig til, og de har vurderet, at etikken ikke er i orden i foreningen.

Politiet gav dog foreningen en bøde på 35.000 kroner for overtrædelse af indsamlingsloven ved ikke at have haft den nødvendige tilladelse til at indsamle millioner af kroner. Foreningen har accepteret bøden.

Flere kritiske medlemmer

Også medlemmerne Mikael Houe, bosat i Herning, og Helene Rosenbrandt fra Viborg har stillet sig kritiske overfor, hvor foreningens penge ender. Derfor er de også på listen over medlemmer, som foreningen formentlig vil ekskludere i aften.

- Der er alt for mange midler, der ikke går til det formål, det skal gå til, sagde Helene Rosenbrandt til TV MIDTVEST i juni 2016.

Her udtrykte Mikael Houe også sin undren over regnskaberne. Udover at være far til en dreng, der dengang var i behandling for kræft, er han også revisor.

- I 2013 og 2014 er der tilsammen indsamlet 68 millioner. Og i den revisionsprotokol, som bestyrelsen har fået, kan man se, at overskuddet på det, er cirka 11 millioner i de to år – altså 22 millioner i alt. Så er der 46 millioner, som bare er væk, lød det fra Mikael Houe.

Krævede sekretariatsleder fyret

I 2016 var det 28 ud af i alt 52 millioner, der gik til det gode formål. Sammen med et fjerde medlem fik regnskaberne de tre til at kritisere foreningen på en generalforsamling i 2017 samt foreslå, at sekretariatsleder Kurt Hansen skulle fyres.

- Det er i høj grad Kurt Hansen, der styrer den her forening. Jeg oplever, at bestyrelsen ikke forholder sig kritiske til hverken Kurt Hansens dispositioner eller hans måde at styre foreningen på. Jeg har flere gange været sammen med bestyrelsen, både til generalforsamlinger og separate møder, og det er ikke en bestyrelse, hvor der er en fri taleret, siger Kristine Mondorf i dag om årsagen til, hvorfor de ønskede Kurt Hansen ud af foreningen.

Dengang ville sekretariatslederen eller bestyrelsesformand i ”Familier med kræftramte børn”, Peer Rasmussen, ikke stille op til interview med TV MIDTVEST forud for generalforsamlingen.

Efterfølgende stillede sekretariatsleder Kurt Hansen, der fik lov til at blive siddende med stemmer fire mod 31, op til interview, hvor han udtalte følgende til kritikken om uigennemsigtigheden i regnskaberne:

- Det har vi også rettet op på, og der er stadig områder, vi kan forbedre os på, men det er jo en løbende proces. Vi anerkender, at vi er nået et rigtigt stort skridt, og det giver kritikerne os også ret i. Vi kan altid blive bedre til det, vi laver.

Ønsker ikke at stille op til interview

Hverken bestyrelsesformand, Peer Rasmussen, eller sekretariatsleder, Kurt Hansen, ønsker at stille op til interview med TV MIDTVEST forud for aftenens generalforsamling i Silkeborg.

I et skriftligt svar på spørgsmålet om, hvorfor de tre medlemmer skal ekskluderes, skriver formand Peer Rasmussen:

”Som nævnt tidligere kan vi ikke udtale os om specifikke person- eller personalesager. Vi kan kun overordnet sige, at alle vedtægter og regler naturligvis er fuldt til punkt og prikke, og at det er en sag, vi tager yderst seriøst. Det her er bestemt ikke hverdagskost for vores forening.”

Kritiker fortryder intet

Kristine Mondorf føler i dag stadig ikke, at hun har fået nogen forklaring på, hvorfor hun skal smides ud af foreningen. I december sidste år var hun kaldt til et møde med bestyrelsen, hvor hun forventede at få en forklaring.

- Der kom ingen forklaringer overhovedet. Tværtimod går det op for mig undervejs på mødet, at det er min opgave at forklare, hvorfor foreningen ikke skal ekskludere mig. Det er en omvendt bevisbyrde.

Den megen debat får dog ikke Kristine Mondorf til at fortryde, at hun stod frem med sin undren og kritik af foreningen.

- På ingen måde. Jeg synes, at det er så vigtigt, at vi gør det. Det er specielt vigtigt, at forældre der er kommet ud på den anden side af børnekræft og måske har mere overskud og ressourcer til at stille spørgsmål, gør det - fordi der må ikke herske nogen tvivl om, hvad man bruger de her indsamlede midler til. Det skylder vi børnene.

Men hun mener, at det især er vigtigt at hæve sig op over sin egen person og se det store billede.  

- Jeg synes, at det er rigtig vigtigt, at man sætter sig selv som person udover det her og ser med de store briller og siger, at børnekræftsagen ikke kan tåle den her meget negative omtale. Og den kan ikke tåle, at der er lukkethed og måske foregår noget uetisk eller umoralsk i en børnekræftforening.

Den ekstraordinære generalforsamling begynder mandag klokken 17.  

2:40
TV MIDTVEST har tidligere lavet dette indslag, hvor kritikere krævede sekretariatsleder Kurt Hansen fyret.