Den uønskede marmorkrebs har klonet sig selv

I februar blev en marmorkrebs fundet i Karup Å. Siden da er den blevet holdt i fangenskab, men nu har den formeret sig.

Det var dårligt nyt for den danske natur, da en marmorkrebs i februar blev fundet i Karup Å nær Skive. Det var første gang, at marmorkrebsen blev fundet i Danmark.

quoteMan har set mange mærkelige ting, men det her er noget af det, der slår alt.

Morten Vissing, Zoolog, Aqua Akvarium og Dyrepark

I andre lande har krebsen dog gjort stor skade på naturen, da den kan befrugte sig selv og æder næsten alt på sin vej, så siden da er den holdt i fangenskab på Ferskvandscentret Aqua i Silkeborg. Nu er det så lykkedes den at klone sig selv og dermed få seks unger.

- Hvis ellers de bliver ved med at producere fejlfrie kloner derudaf gennem generationerne, så er der tale om den ultimative invasive art. Hvis først den får fat i vandløbene ude i Danmark, så er det fuldstændig håbløst at stoppe den igen, siger Morten Vissing, der er zoolog hos Aqua Akvarium og Dyrepark.

Marmorkrebsen er en mellemstor krebseart, der har et markant mønster på skjold og hale. Krebsen er på EU's liste over særligt uønskede arter, fordi den breder sig hurtigt og er ødelæggende for naturen.

Siden februar er den blevet observeret på Ferskvandscentret Aqua i Silkeborg, og nu er det så lykkedes den at klone sig selv.

- Man har set mange mærkelige ting, men det her er noget af det, der slår alt. Det er jo ikke et dyr, som findes naturligt. Man har taget nogle dyr ind fra naturen, og så har man avlet på farver og størrelser. Så er man nået frem til en art, hvor der i dag kun findes hunner, og de er så i stand til at klone sig selv. Det er utrolig mystisk, fortæller Morten Vissing.

Marmorkrebsen er den eneste krebseart, man ved, formerer sig ubefrugtet.

En helt særlig krebseart, der kan klone sig selv, er fundet i Karup Å ved Skive. TV MIDTVEST den 14. februar 2019.

Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Natur.