Danske Regioner vil have ny metode gennemtestet

Regionshospitalet Silkeborg har siden januar 2016 brugt en ny skanningsmetode, som, ifølge lægerne på Diagnostisk Center ved Regionshospitalet, kan konstatere lungekræft langt tidligere end den brugte metode i dag.

Men i marts 2016 sagde Danske Regioner nej til metoden, da de ikke synes, metoden var blevet gennemtestet nok.

quoteDer skal være beviser for, at det virker, og at det er bedre, end det man laver i dag

Bent Hansen, formand for Danske Regioner

- Der skal være beviser for, at det virker, og at det er bedre, end det man laver i dag, siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen.

Lægerne på Diagnostisk Center ved Regionshospitalet føler sig modarbejdet af Danske Regioner og direktion ved Hospitalsenhed Midt, men det forstår Bent Hansen ikke.

- Jeg har svært ved at forstå, at de føler sig modarbejdet, når de får at vide, at de bare kan gå videre, men at de skal dokumentere, hvad de laver. Sådan er det på alle områder, når vi tager noget nyt i brug i sundhedsvæsnet, siger Bent Hansen.

Regionshospitalet Silkeborg har fremlagt deres resultater, fordi de ikke mener, de kan sidde på så vigtig viden. Og at hvis der skulle foretages flere test, ville deres viden blive tilbageholdt i to til tre år.

Men det giver formanden for Danske Regioner ikke meget for. Ifølge ham har Regionshospitalet Silkeborg valgt ikke at dokumentere deres resultater, og at de bare kunne have dokumenteret undervejs, så der ikke ville gå så lang tid.

Aftale med sundhedsministeren

Danske Regioner står sammen med direktionen hos Hospitalsenhed Midt.

- Vi mener ikke, den (metoden, red.) er gennemprøvet nok. Vi mener, at det bør undersøges, om den lavdosis CT-skanning, som man tilbyder patienter, er tilstrækkeligt klinisk testet til at kunne stille endelige diagnoser hos patienter, der er mistænkt for at være syge, siger Michael Braüner Schmidt, som er lægefaglig direktør hos Hospitalsenhed Midt.

I stedet for at bruge metoden fra Regionshospitalet Silkeborg har Danske Regioner indgået en aftale med sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

- Vi har lavet en aftale med sundhedsministeren og regionerne om, at de praktiserende læger skal sende patienter til CT-skanning, hvis de har den mindste mistanke (om lungekræft, red.). Og så får de en højdosis CT-skanning, så de kun skal skannes en gang og samtidig får det korrekte resultat i første omgang, siger Bent Hansen. 


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Sundhed.