Claus' bror døde i Storåen: Nyt initiativ skal forebygge drukneulykker

TrygFonden har sat gang i et arbejde, der skal forebygge drukneulykker i fremtiden. Det giver god mening for Claus Gade Linddahl, som for otte år siden mistede sin bror efter en drukneulykke.

2:22
Selvom det er otte år siden, at Claus Gade Linddahls bror Jonas døde, fylder savnet stadig.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Det vækker ubehagelige minder for Claus Gade Linddahl at gå tur langs Storåen i Holstebro. 

I marts 2015 mistede han sin bror, Jonas Hedegaard Hansen, netop her i en drukneulykke.

- Det er underligt at være tilbage, hvor Jonas forsvandt, faldt i vandet og druknede, siger Claus Gade Linddahl.

De gode minder om broren titter også frem, når han traver i sneen langs åen. 

Men mest af alt fylder savnet til Jonas.

- Det var et chok, da jeg fandt ud af, at han var savnet. De der seks-syv uger, hvor vi ikke vidste, hvor han var, det var den længste periode, jeg har oplevet i mit liv, fortæller han.

I lang tid ledte politi og frivillige kræfter overalt i Holstebro for at finde den forsvundne soldat. Til sidst blev liget af Jonas fundet i Storåen. 

- Det er ganske forfærdeligt, hvis det skal ske for andre, konstaterer Claus Gade Linddahl.

Stigning i ulykker

Derfor giver det for ham rigtig god mening, at TrygFonden nu har sat gang i et arbejde, der skal forebygge drukneulykker i havne og bykanaler. 

- Det, synes jeg, er rigtig positivt. Hvis det kan hjælpe bare én eller to fra drukneulykken, så er det i hvert fald mere end godt givet ud, siger Claus Gade Linddahl.

I perioden fra 2001 til 2020 omkom i alt 276 personer – 255 mænd og 21 kvinder – som følge af drukneulykker i danske havne. 

De seneste to år er der sket en stigning i antallet af drukneulykker særligt i de danske havne, viser Trygfondens prognoser. 

- Det er altid ulykker, der sker ved et uheld. Man havde ikke intention om at skulle i vandet. Man går en tur langs kanalen eller havnen, og lige pludselig falder man i vandet, fortæller René Højer, der er projektchef i TrygFonden.

Arkivbilleder fra 2015: Den 21-årige Jonas var forsvundet efter en bytur med soldaterkammeraterne. Både redningsmandskab og politi ledte efter ham både i vandet og fra luften over Holstebro.

Søger øjenvidners historier

Det er de ulykker, som Trygfonden håber at kunne forebygge endnu mere i fremtiden.

Trygfonden opfordrer alle, som enten selv har prøvet at falde i vandet eller har hjulpet én person op, til at fortælle deres historie.

- Det er øjenvidneberetninger vi får fra de mennesker, der har prøvet at falde i havnen ved et uheld, så de har været helt tæt på, hvad det der skete, siger projektleder i Trygfonden, René Højer.

Trygfonden er med i en ekspertgruppe nedsat af Transportministeriet, hvor de skal kigge på, hvordan man kan gøre de danske havne mere sikre.

Det handler blandt andet om at blive skarpere på, hvorfor ulykkerne opstår, så man kan lave forebyggelsesarbejdet på den rigtige måde.

- Der vil vi gerne bidrage med noget ekstraordinær viden, og det er derfor, vi beder danskerne om hjælp.

Claus Gade Linddahl bor i Sejs-Svejbæk, så det er ikke så tit, han kommer forbi Storåen i Holstebro for at gå tur, hvor hans bror døde for otte år siden.
Claus Gade Linddahl bor i Sejs-Svejbæk, så det er ikke så tit, han kommer forbi Storåen i Holstebro for at gå tur, hvor hans bror døde for otte år siden.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

En kold juletid

Lige i den her tid med frostgrader i temperaturen og julefrokoster med snaps og øl er forebyggelse af drukneulykker i åer og havne kun blevet mere aktuelt.

- Koldt vand og alkohol er en rigtig dårlig cocktail. Og vi ved, at mange af ulykkerne i havne og bykanaler har alkohol involveret, siger René Højer fra Trygfonden.

Inden Claus Gade Linddahls bror forsvandt for otte år siden, havde han besøgt værtshuset Tobaksfabrikken i Holstebro og indtaget alkohol. 

Hvad det konkret har betydet for Jonas' skæbne, ved man ikke. Men opfordringen fra Claus Gade Linddahl er klar.

- Pas på hinanden, og følg hinanden hjem. Ikke gå alene hjem. Man skal holde sig væk fra vandet, hvis man er beruset, lyder hans råd.

Hvis man har på den ene eller anden måde har været med i en drukneulykke, kan man anonymt bidrage med sin historie til TrygFonden her