Christopher har brudt isen: Nu er han i job på trods af handicap

Gennem Isbryderordningen i Silkeborg Kommune fik Christopher Overgaard Hjerresen job trods sit handicap.

2:06
- Det burde være mere naturligt at se en sælger i kørestol, mener 24-årige Christopher Overgaard Hjerresen fra Silkeborg.
Foto: Ditte Georg Poulsen

Mellem fladskærme og smartphones triller Christopher Overgaard Hjerresen rundt. 

Han er ikke i øjenhøjde med kunderne i Elgiganten i Silkeborg - men til gengæld helt på bølgelængde, når han taler med kunderne. 

- Jeg får tit positive kommentarer om, at det er rart at se en i kørestol, som også kan sælge, det er ikke noget, så mange har set før, siger Christopher Overgaard Hjerresen, som sidder i kørestol på grund af rygmarvsbrok. 

Heller ikke hans arbejdsgiver, Mads Spangsbjerg, havde mødt en sælger i kørestol før. 

- Vi var da lidt i tvivl om det og tænkte: Kan vi mon facilitere det? Har vi de fysiske faciliteter til at ansætte en handicappet? 

Men bekymringerne blev gjort til skamme, fortæller han. 

- Christopher var rigtig god til at skøjte alt det af banen – og sagde: Udover, at jeg sidder i kørestol, så lad være med at se anderledes på mig, fortæller varehuschefen. 

Mads Boll Spangsbjerg var usikker i starten, men i dag kunne han sagtens forestille sig at ansætte flere som Christopher i Elgiganten.
Mads Boll Spangsbjerg var usikker i starten, men i dag kunne han sagtens forestille sig at ansætte flere som Christopher i Elgiganten.

Den 'oversete' ordning

Christopher Overgaard Hjerresen fik sit job i Elgiganten gennem Silkeborg Kommunes 'Isbryderordning'. 

Ordningen er et særligt tilrettelagt forløb for nyuddannede med fysisk eller psykisk handicap, hvor virksomheder får et løntilskud i op til et år, hvis de ansætter en borger med handicap.

Majbrit Thogersen, der er fastholdelseskonsulent i Silkeborg Kommune, kalder isbryderordningen 'den oversete ordning', fordi få kommuner benytter den. 

Ikke desto mindre er den en succes i Silkeborg, siger hun.

 - Vores erfaring er god. Det handler jo om at komme ud og få fodfæste, prøve noget af og finde ud af ’nå, det er sådan, det fungerer’. Der er mange, der fortsætter i en ansættelse bagefter, fordi man har noget, at skrive på cv’et, siger Majbrit Thogersen.

Og netop den manglende erfaring er afgørende for at lande sit første job - og dermed ekstra udfordrende, når man har et handicap, påpeger hun. 

-  Hvis man har et handicap, er man ofte mere udfordret under uddannelsen. Man gør alt, hvad man kan, for at gennemføre, og så er der ikke meget overskud til også at have et fritidsjob, som er studierelevant, og derfor kan man ende med at stå dårligere end andre, forklarer hun. 

Ledig og desperat

Da 24-årige Christopher Overgaard Hjerresen blev færdig med uddannelsen gik tiden med at få styr på livet som ledig. 

- De første par måneder var der meget at sætte sig ind i, men efter et par måneder så begyndte man at blive lidt desperat, fordi hverdagen blev meget ensformig, forklarer han. 

Efter 1,5 år som ledig var han ved at være desperat. 

- Jeg begyndte at tænke: Kan det mon have noget med mit handicap at gøre? Er det fordi, jeg sidder i kørestol? Det er ikke til at sige, men man får selvfølgelig tanken efterhånden, fortæller Christopher Overgaard Hjerresen.

Skulle være gemt væk - men endte blandt kunderne

Efter 1,5 år blev Christopher Overgaard Hjerresen bekendt med Silkeborgs særlige ordning for handicappede. 

Det åbnede muligheden for et job i Elgiganten. 

- Ønsket var, at han skulle være i en supportafdeling, et sted bagved, hvor han ikke er så meget i kontakt med kunderne. 

- Men hver gang, han åbnede munden, var det så behageligt at snakke med ham. Han er så rolig og nærværende, at jeg og min kollega var enige om, at det ville give meget bedre mening at have kunderne til at møde ham, fortæller varehuschefen Mads Spangbjerg.

Ifølge Christopher Overgaard Hjerresen selv er der heller ikke forskel på ham, og de andre medarbejdere. 

- Hvis jeg skal ud på lageret, skal jeg have hjælp til at have noget ned fra øverste hylde. Men når jeg er herude og sælger tv’er, så kan jeg jo det samme som mine kollegaer på gåben, siger han.

Giver livet mening

Han er dog taknemmelig for Isbryderordningen, for han er ikke sikker på, han var kommet i job uden. 

- Der kunnet havde gået rigtig lang tid, siger han. 

En tid, der ville være brugt foran en computer. Selvom han stadig bruger hverdagen i selskab med computere og andet teknik, giver arbejdet en helt anden livsglæde, påpeger han. 

- Det gør, at jeg ikke bare skal stå op og hen i stolen og spille computer, ligesom jeg har gjort de andre dage. Jeg har fået en mening med hverdagen. Noget at stå op til, fortæller han. 

Så nu håber han, han ikke ender som ledig igen. 

- Om jeg er her i Elgiganten om fem år – det er jo ikke til at vide, men håbet er i hvert fald, at jeg stadig har et fast arbejde, slår Christopher Overgaard Hjerresen fast.