Butiksejer fortsætter med at dele ulovlige overvågningsvideoer: - Jeg er en konsekvent mand

En butiksejer fra Silkeborg har endnu engang lagt videoer fra overvågningskameraer på Facebook, selvom det strider mod loven.

- Så længe tyvene fortsætter, så fortsætter jeg også.

Sådan lyder den klare melding fra Henrik Thomsen, der ejer butikken Laura Thomsen Luxury i Silkeborg.

Fredag fangede butikkens overvågningskameraer, at to personer stjal varer fra butikken, der ifølge Henrik Thomsen har en værdi af 6000 kroner. 

Det vil butiksejeren ikke finde sig i. Derfor delte han overvågningsbilleder af episoden på Facebook - selvom det strider mod persondataloven. 

- Det her handler om principper. Min kone og jeg driver forretning og står op hver dag for at tjene til føden, og jeg finder mig ikke i, at der går mennesker ind i vores butik og tager vores ejendele, siger Henrik Thomsen. 

DET MÅ DU DELE PÅ SOCIALE MEDIER

Risikerer en sigtelse

Butiksejer Henrik Thomsen kender godt lovgivningen. Han har nemlig tidligere lagt overvågningsvideoer af tyve på Facebook, og det er han blevet straffet for.

- Jeg er en konsekvent mand. Jeg har meldt klart ud, at hvis man stjæler fra vores butik, så bliver man offentliggjort som en tyveknægt på Facebook. Jeg mener, at det har en præventiv effekt, at folk ved det, siger Henrik Thomsen.

Ifølge Midt- og Vestjyllands Politi kan personer, der ikke overholder persondataloven, risikere at blive sigtet af politiet.

Vagtchef Ralf Høgedal vil ikke kommentere på den konkrete sag, men han siger:

- Det er kun politiet, der via offentligheden må dele den slags billeder, og derfor skal man også lade politiet om at efterforske og ikke selv begive sig ud på den vej. 

Ralf Høgedal pointerer også, at man risikerer, at uskyldige kommer i klemme, når man deler overvågningsvideoer på Facebook. 

Vil have ændret lovgivningen

Den opfordring lytter Henrik Thomsen ikke til. Han mener derimod, at lovgivningen på området skal laves om. 

- Det skal være okay for forretningsindehavere at dele billeder af tyveknægte, når der er tale om materiale, der beviser, at personerne stjæler vores varer. Loven skal ikke beskytte den kriminelle og straffe den forurettede. 

- Jeg betaler gerne en bøde for, at de her bliver fanget, siger Henrik Thomsen. 

Henrik Thomsen bakkes op af DF'eren Dennis Flydtkjær. 

- Vi mener, det er oplagt, at man bruger det her redskab til at få en hurtig identifikation af gerningsmændene. Jeg vil ikke opfordre folk til at bryde loven, men i Dansk Folkeparti har vi stillet forslag om, at man skal have lov til at dele de her videoer. Jeg ser det som moderne nabohjælp, siger han.

Butikken i Silkeborg har nu ifølge Henrik Thomsen været udsat for tyveri tre gange de seneste to år. Tidligere er der blevet stjålet en jakke til 6000 kroner og 26 jakker fra Moncler til en værdi af 265.000 kroner.