Boom af ældre udfordrer kommunerne

Gruppen af ældre borgere vokser stødt, og det kan mærkes på pengepungen i landsdelens kommuner.

Ældre udgør en stigende andel af befolkningen i Midt- og Vestjylland, og det bekymrer kommunerne, der eksempelvis skal finde lægetider, boliger og hjemmehjælp til de ældre.

Silkeborg er en af de kommuner i landsdelen, der har oplevet den største vækst af ældre over 65 år. Siden 2013 er der kommet omkring 2.000 flere ældre til i kommunen.

- Vi mærker det blandt andet ved, at der er fyldt i vores café. Der er efterspørgsel på, at vi har åbent om søndagen, og vores hold er helt overbooket og har venteliste.

Det forklarer Anna-Louise Sollann Sørensen, der er centerleder på Rosengårdcentret i Silkeborg.

Styrke frem for byrde

I hele landsdelen er der sammenlagt kommet 14.542 flere ældre til siden 2010. Derfor mener de hos Ældresagen, at vi i fællesskab skal ændre på, hvordan vi opfatter de ældre.

Et stigende antal pensionister har eksempelvis lavet pensionsopsparinger, og derfor bør man se dem som en styrke frem for en byrde, forklarer Preben Staun, der er lokalformand, ho Ældresagen i Herning:

- Det vil være en mindre økonomisk belastning for vores samfund og en styrke, for på vores frivilligområde har de en hel masse at byde til med. De har kræfter, de har tid, og de har kompetencer.

Vil kunne klare sig selv

For de ældre selv handler det om at kunne mestre deres eget liv så længe som muligt, og det 76-årige Per Sørensen alt til.

- Jeg cykler gerne en tur, og lige så snart det er lidt lunt i vejret, så vil jeg gerne ud at bade, og jeg har en kajak, jeg kan ro i, forklarer han.

Han er kommet på Rosengårdcentret i Silkeborg i fem år. Her bruger han især værkstedet sammen med kammeraterne, og det har han planer om at fortsætte med.

- Hvis man går hjemme i sine egne tanker hele tiden, kan man jo godt risikere at blive lidt småsær. Så jeg håber, man kan holde sig lidt mere normal ved at komme her, griner pensionisten. 

 


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Samfund.