3000 år gammel ost går verden rundt

Historien om en 3.000 år gammel midtjysk ost er nu nået rundt om jorden.

Historien om den 3.000 år gamle ost, der blev fundet i en lergryde i en udgravning tæt på Silkeborg har fået mediebevågenhed over hele verden. 

- På Museum Silkeborg er vi vant til at det normalt er Tollundmanden, der løber med den største opmærksomhed i medierne. I de senere dage er det dog historien om en midtjysk, 3000 år gammel ost, der har bredt sig som en løbeild i medierne, skriver museet i en pressemeddelelse. 

Oprindeligt skulle en journalist fra Videnskab.dk bare ind på museet og se museets udstilling om arkæologien på silkeborgmotorvejen. Her fik han øje på et fint lerkar fra Balle Kirkeby, som indeholdt en meget interessant madskorpe.

 

01:50

Se TV MIDTVESTs udgave af historien her: Et kar fundet under udgravningerne til motorvejen ved Silkeborg indeholdt 3.000 år gammel ost

Luk video

 Madskorpen er sat i udstillingen efter ganske få analyser, og allerede dengang pegede det på, at der kunne være tale om rester efter osteproduktion. Nye analyser har vist sig at underbygge det resultat. Måske står vi med rester fra den ældste dokumenterede myseostproduktion, skriver museet. 

 

Stor bevågenhed om gammel ost

Ud over at være et meget værdifuldt videnskabeligt fund, har den gamle "stinkeost" vist sig at have medietække ud over det sædvanlige, selv om lugten for længst har fortaget sig.

Efter blandt andre TV MIDTVEST fortalte historien kom den hurtigt videre til udlandet. Museet har lavet en liste med udpluk af de internationale historier om den gamle Ole:

Engelsk:
http://www.thelocal.dk/20160914/3000-year-old-stinky-cheese-found-in-denmark
http://www.seeker.com/3000-year-old-cooking-mistake-revealed-2004930278.html
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3790690/Now-s-ruined-meal-3-000-year-old-cooking-pot-burned-CHEESE-welded-bottom.html

Svensk:
http://www.sydsvenskan.se/2016-09-14/snacka-om-vallagrad-3000-arig-ost-funnen-i-dansk-stenaldersgryta

Norsk:
http://www.aftenbladet.no/nyheter/utenriks/Gammelost-fra-bronsealderen-funnet-i-Danmark-3994107.html

Hollandsk
https://www.powned.tv/artikel/deense-stinkkaas-is-3000-jaar-oud

Nordamerikansk

http://www.archaeology.org/news

Russisk
http://www.kompravda.eu/online/news/2510358/