Kort nyt

Her får du dagens midt- og vestjyske nyheder i kort form. Du kan sende tips, billeder og video til tip@tvmidtvest.dk.
7 minutter siden

- Det har været Det Vilde Vesten ved Viegård. Nu glæder vi os til ro

Klokken 11 skal Viegård Stutteri på tvangsauktionen ved Retten i Viborg. Og efter et år med uro og rigtig dårlig medieomtale, så håber borgerforeningsformanden i Skals, at egnen snart kan blive kendt for andet.

- Jeg håber, vi kan se hen imod en afslutning på den her farce. Det er ikke, det Skals vil huskes for. Vi vil hellere huskes for mange andre ting, siger Heine Glerup sørensen.

De fleste lokale har holdt sig fra området omkring stutteriet. For uanset hvem der har færdes derude, så har folk følt sig overvåget, siger borgerforeningsformanden.

- Det har været Det Vilde vesten-tilstande for de grupperinger, der har holdt til herude. Og folk udefra har spurgt, hvad der dog sker i Skals, og om det hele er til ære for kameraet. Men nej. Det er sådan, det har været herude. Og jeg glæder mig til, at det forhåbentlig snart er slut, siger han.

17 minutter siden

Leder af plejecenter kalder ny ældrelov ‘helt afgørende’

Lotte Kjærgaard Bloch er leder af Dragsbækcentret i Thisted. Og sidste år var hun en del af et panel, der skulle vejlede og rådgive regeringen i arbejdet med en ny ældrereform.

Den landede torsdag aften, og der er meget at være glad for, mener Lotte Kjærgaard Bloch.

- Jeg er virkelig glad, og jeg glæder mig bare til at få arbejdshandskerne på, siger hun.

Et par af hovedpunkterne i reformen handler om mere selvbestemmelse for de ældre samt mere tillid til medarbejderne og mindre dokumentationskrav.

- Det er helt afgørende for medarbejdernes arbejdsglæde, siger Lotte Kjærgaard Bloch.

Er der ikke en risiko for, at der bliver for stor forskel på kvalitetsniveauet fra postnummer til postnummer, når der bliver lagt mere ansvar ud til de enkelte kommuner?

- Det er svært for mig at sige. Jeg kan bare lægge hånden på kogepladen og sige, at her vil vi sørge for at sikre et højt niveau af pleje til hver borger, siger centerlederen.

54 minutter siden

Kulturmødet præsenterer ny direktør

Kulturmødet på Mors har fundet en ny direktør. 

Efter Trine Bang stoppede som direktør i januar, er bestyrelsen for festivalen nu blevet enige om at konstituere Kulturmødet Mors’ hidtidige kommunikationschef, Caspar Ryttergaard, som direktør.

Kulturmødet finder sted 22.-24- august, og Caspar Ryttergaard er i første omgang konstitueret som direktør frem til november.

Kl. 05.05

Ny hospitalsledelse vil møde personale i øjenhøjde

Hospitalsdirektør Brian Brøndum Møller, sygeplejefaglig direktør Mette Fjord Nielsen og lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen.
Hospitalsdirektør Brian Brøndum Møller, sygeplejefaglig direktør Mette Fjord Nielsen og lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen.
Foto: Hospitalsenheden Midt

Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive har nu en fuldtallig ledelse efter en længere periode med kun to personer i hospitalsledelsen.

Det oplyser Hospitalsenheden Midt

I stedet for at afholde en reception, så tager hospitalsdirektøren, den lægefaglige direktør og den sygeplejefaglige direktør nu rundt i den kommende tid på de fire sygehuse for at snakke og møde personalet i øjenhøjde. Her er der lagt op til en dialog og en åben snak om både dagligdagen og de større udfordringer. 

- Vi byder på en kop kaffe eller te og en snak om, hvad der rører sig i både det nære og det samlede sundhedsvæsen. Tanken er at åbne kanalerne endnu mere op med mulighed for, at vi alle kan blive klogere, siger hospitalsdirektør Brian Brøndum Møller. 

Kl. 04.41

Det nære sundhedsvæsen skal styrkes i boligområder

Landets kommuner og almene boligforeninger går nu sammen om en konkret plan for at styrke det nære sundhedsvæsen.

Det skriver Kommunernes Landsforening

KL og BL – Danmarks Almene Boliger offentliggør fredag et udspil med en række forslag og anbefalinger, der kan bringe det nære sundhedsvæsen helt tæt på borgernes hverdag og rykke forebyggelse og behandling tættere på dér, hvor almindelige mennesker har brug for hjælp til de mest udbredte sygdomme.

De almene boligområder kan blive en platform for sundhed til gavn for både store og små lokalsamfund i hele landet.

Udspillet består af tre punkter. Sundhedsfaciliteter skal blandt andet i højere grad integreres, når boliger skal renoveres. Der skal mere sundhedspersonale ud til de mest syge borgere, og der skal være et tættere samarbejde mellem beboere i boligområder. Her skal man finde en vej, hvor andre beboere kan bidrage ved at spotte tegn på sygdom, forværring af sygdom eller lignende. 

Kl. 04.21

Fredag står på masser af regn

Det er frem med paraplyen eller regntøjet, for fredagen byder på regn. 

Det skriver DMI

I løbet af eftermiddagen klarer det noget op med lidt sol. Temperaturen vil fredag ligge på mellem 4 og 8 grader. 

Natten til lørdag vil der komme lokale byger, og temperature til ned mellem 3 graders frost og 4 graders varme. 

Kl. 04.07

Alzheimerforeningen ser positivt på ny ældrereform

Alzheimerforeningen ser overordnet positivt på den nye ældrereform, der torsdag aften blev blev præsenteret i Social-, Bolig- og Ældreministeriet. 

Det skriver Alzheimerforeningen. 

De mener, at det er godt, at aftalen fokuserer på tryghed, genkendelighed og høj faglighed i ældreplejen, samt at der tager udgangspunkt i den enkelte. Det er faktorer som foreningen mener, er afgørende, når man lider af en demenssygdom.

Der er nemlig brug for en kulturændring der sætter mennesket i fokus, lyder det fra direktør i Alzheimerforeningen, Mette Raun Fjordside:

- For mennesker med demens er forskellige, og har vidt forskellige behov, og derfor er det afgørende, at man altid tager udgangspunkt i det enkelte menneske og hans eller hendes situation, forklarer hun.

Ældrereformen er en bred aftale, der afsætter en milliard kroner ekstra til at løfte kvaliteten af ældreplejen frem mod 2027, samt yderligere 376 mio. kr. til udbredelse af faste teams. 

18. apr 2024 kl. 21:01

Lokker med millionbonus: FCK henter 15-årigt fodboldtalent i Silkeborg

Mads Jørgensen
Foto: Foto: Gaston Szerman, FCK Media

FC København har endnu engang spillet med sine - efter danske forhold - enorme økonomiske muskler. Hovedstadsklubben har været på rov i Silkeborg IF, og her har man sikret sig det 15-årige stortalent Mads Meedom Jørgensen.

Det oplyser FC København på sin hjemmeside.

- Mads er en central midtbanespiller, der er teknisk og taktisk stærk. Han har lynhurtige fødder og god fart, og er en spændende tilføjelse hos os. Vi ser meget frem til at følge ham fremover i vores setup, hvor han starter på U17-holdet efter sommerferien, udtaler Mikkel Køhler, der er Head of Scouting & Recruitment hos F.C. København Talent, til fck.dk

Mads Jørgensen har i denne sæson spillet de fleste kampe for Silkeborgs U15-mandskab, men han har også fået spilletid i U17-ligaen. Ifølge bold.dk har FC København lokket ham til med en tiltrædelsesbonus på den gode side af en million kroner.

Mads Jørgensen tiltræder i FC København til sommer, og her kommer han til at få en månedsløn på omkring de 50.000 kroner.

18. apr 2024 kl. 19:12

Vej åben igen efter dødsulykke

Ulykke Herborgvej Finderupvej Videbæk
Foto: Presse-nyt.nu

Herborgvej mellem Herborg og Finderup er nu igen åben efter en alvorlig færdselsulykke. Politiet har kort før klokken 19.00 forladt stedet, oplyser vagtchef hos Midt- og Vestjyllands Politi Jens Claumarch.

Ulykken fandt sted omkring klokken 16, hvor to biler kørte frontalt sammen. Sammenstødet endte med at koste en 63-årig mand livet, og en 28-årig kvinde blev fløjet til Aarhus Universitetshospital med svære kvæstelser.

Hvad der præcis har forårsaget ulykken, er fortsat uklart, men en bilinspektør har nu undersøgt gerningsstedet. Nu vil der gå to-tre uger, før selvsamme inspektør vil have færdiggjort sin rapport.

18. apr 2024 kl. 16:05

63-årig dræbt i frontalt sammenstød

Ulykke Herborgvej Finderupvej Videbæk
Foto: Presse-nyt.nu

En 63-årig mand er død i en trafikulykke, hvor to biler er kørt frontalt sammen på Herborgvej syd for Videbæk.

Det fortæller Jens Claumarch, der er vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi.

En 28-årig kvinde, der sad i den anden bil er fløjet til Aarhus Universitetshospital med svære kvæstelser.

Ulykken betød, at Herborgvej var totalt spærret i flere timer mellem Herborg og Finderup, imens en bilinspektør var på stedet. Nu skal selvsamme bilinspektør i gang med at klarlægge hændelsesforløbet, og så vil det blive besluttet, om der skal rejses sigtelse eller ej.

- Der går typisk to-tre uger, før vi har en rapport fra bilinspektøren, oplyser vagtchefen.

18. apr 2024 kl. 14:37

Venstre-profil får nyt ansvar: Overtager ordførerskaber

Den midt- og vestjyske Venstre-profil Torsten Schack Pedersen får nye ordførerskaber. 

Politikeren, der er valgt i Thy og Mors, er i forvejen politisk ordfører for regeringspartiet. 

Nu bliver han så også Venstres ordfører for udlændinge, integration og fiskeri.

Torsten Schack Pedersen har tidligere været fiskeriordfører, men han overlod posten til Mads Fuglede i november 2023, efter Torsten Schack Pedersen blev politisk ordfører.

Men 19. marts meldte Mads Fuglede sig så ud af Venstre for at blive medlem af Danmarksdemokraterne. Dermed blev flere ordførerskaber ledige, og det er altså nogle af dem, Torsten Schack Pedersen nu overtager.


18. apr 2024 kl. 12:02

Cykelklub mindes afdød 14-årig: - Han havde fundet den store mening

- Vi er meget berørte af det. Der er mange følelser og meget sorg, der skal bearbejdes.

Sådan lyder det fra Ole Iversen, som er formand og børnetræner i Thy Cykle Ring, efter han onsdag modtog beskeden om, at en 14-årig dreng, der var tilknyttet klubben, har mistet livet i en trafikulykke ved Oddesundvej.

- Vi kunne mærke, at det betød noget særligt for ham at cykle. Han elskede at være i klubben og var som regel den første på stedet. Han havde fundet den store mening ved at være en del af klubben, siger formanden.

Ulykken skete omkring klokken 16 onsdag, hvor den 14-årige dreng blev ramt af en bil – formentlig da han forsøgte at krydse Oddesundvej fra Skyumvej. Politiets teori er indtil videre, at drengen har overset en bil, der ikke kunne nå at sætte farten ned.

18. apr 2024 kl. 11:18

Far-barslens popularitet eksploderer: Men der er også en dårlig nyhed

De vestjyske mænd har hidtil været dem, der har taget mindst barsel med deres børn. Men det har den nye barselslov med øremærket barsel ændret på, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

For fædrene i det vestjyske bruger nu en måned mere på barsel. Før reglerne om øremærket barsel brugte mændene 25,6 dage. Nu holder mændene i det vestjyske 55,9 dages barsel i barnets første år.

Stigningen på 118 procent er den klart største blandt landsdelene. Det betyder, at de vestjyske fædre akkurat kravler op på næstsidstepladsen på listen over, hvor mange dages barsel fædrene tager. Kun på Vest- og Sydsjælland tager mændene mindre barsel.

Boomet i fædrebarsel har dog også en bagside, for efter de nye barselsregler er trådt i kraft, får danske børn samlet set færre barselsdage med deres forældre.

Kvinderne er nemlig gået mere ned i barselstid, end mændene er gået op. Det betyder, at børn i Danmark i gennemsnit får 15 dages mindre barsel med deres forældre, oplyser Danmarks Statistik.

18. apr 2024 kl. 10:55

Statsansatte tilbydes mere i løn for at hjælpe med minksager

For at få fart på sagsbehandlingen af minkavleres erstatningssager tilbyder transportminister Thomas Danielsen (V) nu en økonomisk gulerod til embedsmænd.

Arbejd mindst halvandet år i Minksekretariatets afdelinger i Viborg, Aalborg, Vejle eller Skanderborg og få 5000 kroner ekstra i månedsløn, lyder tilbuddet. Det skriver DR.

- Det skal ses som et billede på, at det er en midlertidig opgave, der skal løses, siger Thomas Danielsen til DR.

Transportministeren er på opgaven, fordi Minksekretariatet hører under Trafikstyrelsen.

Tilbuddet gælder medarbejdere i andre styrelser i Jylland, uddyber Thomas Danielsen til TV 2.

Men tilbuddet har ikke haft den ønskede succes endnu.

Indtil videre er der kommet 21 nye ansatte til, men håbet er 80 ekstra medarbejdere, skriver DR.

Minksekretariatet har i forvejen 118 medarbejdere fordelt på de to instanser, der afgør minksagerne, oplyser Trafikstyrelsen til Ritzau.

18. apr 2024 kl. 10:48

Meget lokal haglbyge skabte kaos på motorvej

Kø på Herningmotorvejen onsdag aften.
Kø på Herningmotorvejen onsdag aften.
Foto: Presse-fotos.dk

Onsdag aften resulterede en lokal haglbyge i tre uheld på Herningmotorvejen. 

Det oplyser Erik Kristensen, der er politikommissær ved lokalpolitiet i Herning.

Uheldet skete på motorvejen mellem Hammerum og Herning i det vestgående spor. Vejen blev pludselig glat, og de tre biler mistede uafhængigt af hinanden herredømmet over bilerne, fortæller han.

- Den ene bil endte ude på marken, en ude i autoværnet og en kørte ind i en anden bil, siger Erik Kristensen. 

Han opfordrer bilister til at huske på, at selvom det er forår, så skal man fortsat passe på det skiftende vejr. 

18. apr 2024 kl. 09:01

Slagterigigant fyrer 1200: Men her i landsdelen ansætter de

Kæmpe fyringsrunde hos Danish Crown ender med at gavne et slagteri her i landsdelen.

Danish Crown lukker deres slagteri i Ringsted og fyrer derfor 1200 medarbejdere. Men selvom slagterigiganten er i gang med en større nedskæring, kommer der samtidig flere medarbejdere i det midt- og vestjyske.

For på slagteriet i Herning skal der ansættes knap 100 nye medarbejdere. Det sker over de kommende måneder, oplyser Danish Crown torsdag i en pressemeddelelse.

- På en ellers trist baggrund er det positivt for både Herning og for slagteriet, at vi nu skal i gang med at ansætte knap 100 nye kolleger. Samtidig er det et vigtigt signal fra slagteriet, at der skal investeres et stort tocifret millionbeløb i ny teknologi, siger Jesper Frandsen, der er fungerende fabrikschef for slagteriet, i pressemeddelelsen.

De cirka 100 medarbejdere skal gøre det muligt for slagteriet at håndtere op mod 10.000 flere grise hver uge.

Danish Crown er allerede i gang med at ansætte, og de fyrede medarbejdere i Ringsted vil så vidt muligt komme foran i køen.

18. apr 2024 kl. 09:01

Arla-strejke er slut

Torsdag morgen er alle Arlas laboranter og logistikassistenter, som begyndte at strejke mandag, tilbage på arbejde. 

Det skriver Arla i en pressemeddelelse.

"Vi er glade for at kunne meddele, at alle vores medarbejdere fra i dag er tilbage i arbejde. Da vi nu kan konkludere, at vi ikke længere har strejkende medarbejdere, ser vi frem til en god dialog om, hvordan vi fortsat styrker vores samarbejde. Af respekt for den videre dialog har vi ikke yderligere kommentarer."

De nu tidligere strejkende medarbejderes talsperson bekræfter, at de er startet med at arbejde igen.

- Jeg klapper dem på skulderen. De har været seje. Det er ikke bare sådan lige at skulle sidde og strejke tre dage i en kantine.

- Men vi har nu lavet en aftale med Arla om, at vi fra 2025 ikke kan modregnes i personligt tillæg, når vi får en stigning i vores minimalløn, siger laborant og tillidsrepræsentant Lone Elkjær, der arbejder ved Danmark Protein i Videbæk.

18. apr 2024 kl. 07:54

For få på lægterne i Viborg: Lav opbakning til kvindelandshold møder kritik

1660 tilskuere.

Det var antallet af fodboldfans, der overværede det danske kvindelandsholds EM-kvalifikationskamp mod Belgien den 9. april i Viborg.

Med undtagelse af to kampe under coronapandemien er tallet det laveste i domkirkebyen, siden Viborg i 2015 blev valgt af Dansk Boldspil-Union som fast hjemmebane for kvindelandsholdet.

DBU har et væsentligt ansvar for, at opbakningen til kvindelandsholdet nåede et lavpunkt til opgøret mod Belgien.

Det mener Amalie Bremer, der er radiovært, medstifter af kvindelandsholdets fanklub og medlem af DBU's nystiftede fanpanel.

- Kvindelandsholdet er i sidste ende DBU's produkt, som de ikke har formået at sælge, og det er forbundets egen skyld. Og det er ikke nogen andres opgave, siger Amalie Bremer.

Kommunikationschef i DBU, Jakob Høyer,  har efterfølgende sagt, at tilskuertallet var utilfredsstillende.

- Vi skal også kunne tiltrække en større mediedækning, som går ind og er med til at fortælle historien, men måske også er med til at tiltrække nogle forskellige målgrupper af fans, sagde Jakob Høyer til DR. 

18. apr 2024 kl. 07:49

Uenighed om naturnationalpark: Nu skal den op til debat

Kompedal Plantage mellem Ikast og Viborg, som hovedsageligt består af nåleskovsarealer, skal omdannes til 2.718 hektar naturnationalpark.

Men det mener foreningen 'Bevar de Danske Skove', er en dårlig idé.

Niels Juhl Bundgaard Jensen er tidl. skovridder og har en ph.d. i skovdyrkning og skovøkonomi. Og som medlem af foreningen ser han flere problemer ved de nye naturnationalparker.

- Færre træer vil betyde mindre optag af CO2, ligesom nye dyr kan lave en negativ påvirkning af de dyr, som er der i forvejen. For eksempel insekter og fugle, siger Niels Juhl Bundgaard Jensen og fortsætter.

- Vi har brug for dansk træproduktion som bæredygtigt byggemateriale, hvis det stoppes, må vi importere endnu mere fra udlandet, som er mindre grønt og giver færre arbejdspladser, mener han.

18. apr 2024 kl. 07:29

Nye byggegrunde på vej i Stauning

Kommunen forventer at sætte 12 nye byggegrunde til helårsbeboelse til salg i løbet af sommeren.

Det oplyser Ringkøbing-Skjern kommune i en pressemeddelelse. 

I slutningen af marts gik kommunen i gang med at forlænge Fjordparken i Stauning op til Kirkebyvej for at skabe rum til 12 nye kommunale boliggrunde i området. 

Byggemodningen, der gik i gang den 19. marts, forventes afsluttet inden sommerferien. I den periode er der lukket for gennemkørsel af Fjordparken ned til sommerhusområdet syd for Fjordvang og Sivvænget m.fl. Beboere og besøgende i bil kan i stedet benytte Strandvejen.