Gæs på træk: Derfor skal du kigge op lige nu

De flotte formationer, som gæssene flyver i, handler om at spare på kræfterne og ligge i læ, præcis som cykelrytterne også gør det.

0:27
Kirsten Brunebjerg var hurtig med kameraet, da en stor flok gæs fløj hen over hendes hus ved Holstebro. Hun har sendt os en video af flokken.
Foto: Kirsten Brunebjerg

Efterår er træktid for rigtig mange fugle, og her i weekenden kunne man blandt andet over Holstebro se gæs i flotte formationer på himlen.

- V-formen, som de flyver i, handler udelukkende om at spare på kræfterne og ligge i læ. Det er hårdest at flyve forrest, og derfor er det lige som med cykelryttere - de skiftes til at tage føringen, siger Egon Østergaard, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Gæssene passerer lige nu over landsdelen fra Norge og Sibirien - nogle af dem slår sig ned her, mens andre fortsætter længere syd på.

- Det er træktid lige nu, så derfor lægger vi rigtig mærke til dem. Men de kan også ses om foråret, hvor de trækker den modsatte vej, siger Egon Østergaard.

Snakker om førergås

Kirsten Brunebjerg så gæssene over sit hus i Holstebro. Via Seernes Billeder har hun sendt os en video af den store flok, som hun kunne høre dem på lang afstand. Det var gæssenes kommunikation med hinanden, hun kunne høre.

- De snakker om måske med hinanden om, at nu må du snart komme op og tage føringen. Det er deres måde at kommunikere med hinanden på, mens de flyver, siger DOF-formanden.

Gæssene flyver i store flokke på langt over hundrede, hvis de trækker og flyver langt.

De holder til mange steder i landsdelen, hvor der er mad. De lever af planter og slår sig især ned på landbrugsjord, høstede marker eller græsmarker.

Det er især grågæs, som yngler her i Danmark, der kan ses på himlen. Men det kan også være bramgæs, den kortnæbede gås eller blisgåsen.
Det er især grågæs, som yngler her i Danmark, der kan ses på himlen. Men det kan også være bramgæs, den kortnæbede gås eller blisgåsen.
Foto: Claus Fisker / Scanpix Ritzau