Vestjysk opfinder modtager 108 millioner til at udvikle landbrugsrobot

Virksomheden Agrointelli har udviklet en robot, der kan gøre livet lettere for landmænd. Det har ført til en kæmpe investering, der skal bruges til at udvikle og markedsføre robotten.

Den vestjyske landmandssøn, Ole Green, der har stiftet virksomheden Agrointelli, har god grund til at smile. Hans firma har nemlig fået intet mindre end 108 millioner kroner til at få deres robot ud i verden.

Robotten ved navn Robotti har eksisteret siden 2013, og planen var, at den skulle have været rundt i Europa dette forår, men ligesom mange andre blev Agrointelli også bremset af covid-19 og var nødt til at lægge en ny strategi.

- Der er ingen tvivl om, at det har været en lang rejse, vi har været på med robotten og udviklingen af den. Det kræver rigtig mange penge at udvikle så komplekst et produkt, som vi står med her. En del af det, der er rejsen nu her, det er jo at finde ud af, hvordan vi får solgt robotten i den nye verden, vi nu lever i, fortæller direktør og stifter Ole Green.

Planen med robotten er at kunne aflaste landmanden og lave det gentagne og ensidige arbejde uden at skulle betjenes undervejs. Den kan eksempelvis selv finde vej gennem korn, majs og grøntsager.

Der skal leveres 50 robotter næste år

Robotter overtager flere og flere poster i vores samfund, men selvom teknologien har nået et niveau, hvor de kan aflaste mange landmænd, så er der flere grunde til, at alle ikke allerede benytter sig af al den robotteknologi, de kan komme i nærheden af.

quoteVi kommer til at ligge et sted mellem 15 og 20 robotter der bliver leveret til kunder i år, så der også sket noget de seneste år. Så er målet at vi i løbet af fem år gerne skal op på en årlig produktion på mindst 1000 robotter om året.

Ole Green, direktør og stifter, Agrointelli

- Der skal først og fremmest det til, at man får et stabilt system, som virker hver gang og er så enkelt, at det kan betjenes af landmanden selv. Men der sker jo en fantastisk udvikling, som vi kan se med græsslåningsrobotter og støvsugerrobotter, så for mig er der ingen tvivl om, at det kommer i et eller andet omfang indenfor de nærmeste år, siger Leif Knudsen der er chefkonsulent i SEGES, der er et fagligt videns- og innovationshus, der arbejder med alt, der har med landbrugsdrift at gøre.

Og når efterspørgslen kommer, så står Agrointelli klar til at ændre arbejdslivet for landmændene for den nette sum af en million kroner per robot.

- Salgsmålet for næste år er, at vi gerne skal levere 50 robotter ud til næste år. Vi kommer til at ligge et sted mellem 15 og 20 robotter der bliver leveret til kunder i år, så der også sket noget de seneste år. Så er målet at vi i løbet af fem år gerne skal op på en årlig produktion på mindst 1000 robotter om året, fortæller Ole Green til TV MIDTVEST.

Det er Vækstfonden og en privat kapitalfond, der har skudt 108 millioner kroner i opfindelsen.