Vestjysk borgmester søger aktindsigt i tal bag udligning

Borgmesteren i Ringkøbing-Skjern Kommune søger nu personligt aktindsigt i beregningerne bag regeringens udspil til den nye udligningsreform.

Hans Østergaard, der er borgmester for Venstre i Ringkøbing-Skjern Kommune, prøver nu nye metoder for at få tal ud af regeringens udspil om udligning.

Derfor har han nu søgt aktindsigt som privatperson i beregningerne bag udligningsreformen.

- Jeg er ærgerlig over at være nødt til at gøre det, men jeg skylder borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune at vende hver en sten i forsøget på at få en mere retfærdig udligning - og mere gennemskuelighed i forhold til de beregninger, der ligger til grund for regeringens udspil, siger Hans Østergaard i en pressemeddelelse.

30. januar fremlagde regeringen, hvilke kommuner der vil få mere i udligning, og hvilke der skal punge ud. Dagen efter fik kommunerne konkret at vide, hvor meget de må afgive eller får, men de fik ingen begrundelse for hvorfor.

Mangler beregninger bag udligningsreform

Ringkøbing-Skjern Kommune står til at få seks millioner kroner mere. Men beregningerne bag det tal er endnu ikke blevet offentliggjort.

- Vi havde håbet på en retfærdig udligningsmodel, det fik vi ikke. Derfor er jeg nødt til at se beregningerne, der ligger bag for at forstå sammenhængen, siger borgmester Hans Østergaard, der af tekniske grunde søger aktindsigt som privatperson.

Han understreger, at han har svært ved at gennemskue, hvad der ligger til grund for regeringens udligningsudspil.

Derfor har borgmesteren nu - af tekniske grunde som privatperson - besluttet at søge aktindsigt i de beregninger, der ligger til grund for Social- og Indenrigsministeriets udregning af den statslige udligning.

- For os handler det ikke bare om et tal på et stykke papir. Det handler om, hvorvidt vi er i stand til at tilbyde vores borgere den kernevelfærd, de med rette kan forvente, siger Hans Østergaard i en pressemeddelelse.

Venstres politiske ordfører Sofie Løhde fortalte i dag, at Venstre ikke går ind i forhandlingerne om udligningsreformen, før de har set beregningerne bag.

Flere borgmestre ventede i længsel på at få regeringens konkrete tal bag reformen. Men tallene skaber mere end forvirring end de giver svar. Se indslaget her.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Politik.