Vestjysk arkæolog vinder forskningspris

Museumsinspektør fra Ringkøbing-Skjern vinder forskningspris for at undersøge 2500 år gamle huller i det jyske landskab.

Sådan ser de 2500 år gamle hulbælter ud. Foto: Ringkøbing-Skjern Museum

Arkæologerne Palle Eriksen fra Ringkøbing-Skjern og Per Ole Rindel fra Københavns Universitet vinder Kulturministeriets forskningspris, Julius Bomholt-prisen.

De modtager prisen for bogen 'Lange linjer i landskabet - Hulbælter fra jernalderen'.

Læs også Vildt fund: Ravklump skifter farve og har hemmeligt mønster

En bog, der undersøger kilometer lange bælter i det jyske landskab, hvor der for 2500 år siden blev gravet en masse huller tæt ved hinanden.

- Palle Eriksen og Per Ole Rindel fortjener stor hæder for deres forskningsarbejde i hulbælter. I mere end 10 år har de to stået i spidsen for et interessant og vigtigt opklaringsarbejde om, hvorfor man gravede tusinder af huller i brede bælter i landskabet i jernalderen, lyder det fra Kulturministeriet Forskningsudvalg.

Prisoverrækkelsen finder sted på Ringkøbing-Skjern Museum i dag.

HVAD ER HULBÆLTER?

Hulbælter er et nyt ord i det danske sprog og et nyt begreb i den arkæologiske fagterminologi. Hulbælterne er flerdobbelte rækker af huller, som ofte er flere kilometer lange. Hullerne har oprindeligt stået åbne og er anlagt i den tidlige del af jernalderen, dvs. for 2500 år siden. Nogle af hulbælterne har haft en forsvarsmæssig funktion som simple minebælter, mens andre synes at have haft en mere symbolsk betydning. 

Kilde: Kulturministeriets Forskningsudvalg

Se mere

Samarbejde mellem museer og forskere

Hvorfor gravede man tusinder af huller i brede bælter i jernalderen, nogle endda adskillige kilometer i lange?

Det spørgsmål satte Palle Eriksen og Per Ole Rindel sig for at finde svar på.

I samarbejde med Arkæologi Vestjylland, Ringkøbing-Skjern Museum og 35 andre forfattere er bogen blevet til. Det har taget ti år.

Formand for Kulturministeriets Forskningspris kalder bogen uvurderlig forskning.

- Palle Eriksen og Per Ole Rindel har igangsat et helt forbilledligt samarbejde mellem en lang række museer og forskende institutioner, siger han i en pressemeddelelse.

De to arkæologer modtager en medalje af bronze for deres forskning.

Julius Bomholt-prisen er opkaldt efter landets første kulturminister, Julius Bomholt.

  Foto: Ringkøbing-Skjern Museum

  Foto: Ringkøbing-Skjern Museum