Vestjyde skal i Europa-Parlamentet: - Jeg skal lige vænne mig til tanken

Erik Poulsen fra Venstre har nu valgt at takke 'ja' til pladsen i Europa-Parlamentet.

1:54
Erik Poulsen kommer til at tage det sidste ud af fire Venstre-mandater i Europa-Parlamentet.

Hvad der skulle havde været en helt almindelig arbejdsdag i landboforeningen Fjordland, blev pludselig noget ganske andet for venstrepolitikeren Erik Poulsen fra Stadil. 

Efter Karen Ellemand mandag meldte sig ud af Folketinget, og blev efterfulgt af Kim Vallentin, var der pludselig et frit sæde i Europa-Parlamentet. Han skulle egentlig have overtaget Linea Søgaard-Lindells plads, som nu er fri. 

- Den har jeg svaret 'ja' til, siger Erik Poulsen fra Stadil. 

Ved Europa-Parlamentsvalget i 2019 fik han 7. flest stemmer af Venstrekandidaterne, og på grund af den store rokade peger pilen nu på ham til at overtage jobbet fra Linea Søgaard-Lindell.  

Et job, som han ellers tidligere, ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern, ikke var interesseret i. 

Once-in-a-lifetime-mulighed

Nu har han efter en dag takket ja til jobbet i Bruxelles.

- Jeg havde faktisk en ret travlt dag, og var på vej til det første af en række møder i dag, da jeg blev ringet op med det her tilbud. Så måtte jeg jo sige, at der var arbejde, som skulle passes, før jeg hen på aftenen fik talt færdigt med min familie og med min arbejdsplads om det, fortæller Erik Poulsen. 

For der var flere overvejelser at have med, inden han kunne takke ja, fortæller han. 

- Jeg har verdens bedste job i landboforeningen Fjordland, og skulle jeg nu bare vinkel farvel til det, eller hvad skulle jeg? Og så om jeg kunne få det til at løse sig med, om jeg kunne bevare mit job samtidig med en plads i Europa Parlamentet, og også i forhold til, at jeg også har en familie, siger Erik Poulsen. 

Hvis Erik Poulsen takkede nej ville pladsen gå videre til Charlotte Munch, der fik 2.846 stemmer ved valget i 2019. Men hun er siden skiftet til Danmarksdemokraterne, for hvem hun blev valgt til Folketinget for fjorten dage siden.

Efter hende står Theresa Blegvad med 2.334 personlige stemmer ved EP-valget. Men hun er siden skiftet til Konservative.   

Risikoen for at overgive et mandat til et andet parti en Venstre var dog ikke en del af Erik Poulsens overvejelser, siger han. 

- Det er vigtigt, at Venstre bevarer sine mandater, men det er ikke det, som var afgørende for mit valg. Hende, som stod til at få det tilbudt efter mig, er en, jeg har ført kampagne med, og hun er en superdygtig politiker, begrunder Erik Poulsen. 

Til gengæld har muligheden for at komme til at arbejde i EU været afgørende. 

- Det er jo en once-in-a-lifetime-mulighed, for jeg kommer ikke til at stille op til Europa Parlamentet igen. Det bliver superspændende. Jeg har et godt job, og jeg flygter ikke fra noget som helst. Men det er da spændende at få lov at prøve at være med i det maskinrum dernede, siger han. 

Vil arbejde med grøn omstilling

Efter Linea Søgaard-Lindell blev valgt ind i Folketinget ved det nyligt afgjorte valg, blev pladser i flere udvalg i Europa-Parlamentet ledige. 

De pladser håber Erik Poulsen nu at udfylde. 

- Det er ikke afklaret hvilke udvalg, som jeg får, men hvis jeg selv kan få lov at ønske, så vil jeg gerne overtage de udvalg, som er ledige fra Linea Søgaard-Lindell: klima og miljø. Det synes jeg er superspændende. Hele den grønne omstilling er noget, som vedrører os alle sammen. Og det er også utroligt vigtigt, vi får det lavet rigtigt, siger Erik Poulsen. 

Foreløbigt skal han sidde i Europa-Parlamentet i halvandet år, før der igen er valg til parlamentet. Om han da stiller op igen er endnu uvist. 

- Jeg har for lang tid siden meddelt Venstre, at jeg ikke ville stille op til næste Europa-Parlamentsvalg. Men man ved jo aldrig. Jeg skal først lige vænne mig til, at jeg overhovedet er kommet ind, inden jeg begynder at overveje, hvad der skal ske om halvandet år, siger han. 

- Jeg har nok ikke helt taget det ind endnu, siger Erik Poulsen.