Rekordstor vækst i Vestas: Omsætningen er steget med 20 procent

Det gode regnskab skyldes et rekordstort antal ordrer, og det ventes at fortsætte i 2020.

Det går godt i vindmøllebranchen. En rekordstor ordreindgang har givet travlhed hos det danske vindmølleselskab Vestas i løbet af det seneste år.

Samlet er omsætningen steget med 20 procent til godt 90 milliarder kroner. Det viser Vestas' årsregnskab, der er offentliggjort onsdag morgen.

Et rekordstort antal ordrer ventes at give vindmølleselskabet yderligere vækst i 2020.

Sidste år fik selskabet ordrer på vindmøller med en samlet kapacitet på 17,9 gigawatt. Det er 26 procent mere end året før og det højeste nogensinde.

Blandt andet på grund af den rekordhøje ordreindgang venter Vestas i år en omsætning på mellem 105 og 112 milliarder kroner. Af regnskabet fremgår det, at særligt Nord- og Sydamerika har lagt ordrer hos Vestas i det forgangne år.

Regionen står for mere end halvdelen af de møller med en samlet kapacitet på 17,9 gigawatt, som Vestas skal producere og levere.

Brasilien og USA bliver af Vestas kaldt for regionens vigtigste markeder.  

Handelskrig har konsekvenser

Det er dog ikke kun positive ting, som USA har bragt Vestas sidste år.

Anført af præsident Donald Trump har landet ført handelskrig med Kina og indført øget told over for flere af sine handelspartnere. Det er forhold, der forstyrrer en forretning som Vestas', som har størst gavn af en global handel uden for megen uro.

- I 2019 stod industrien over for udfordringer fra handelskrige og -tariffer, der resulterede i øgede eksekveringsomkostninger, som vi forventer, vil fortsætte ind i 2020, der vil blive endnu mere travlt, siger Vestas' topchef, Henrik Andersen, i en kommentar til regnskabet.

På indtjeningssiden har forholdene været med til at give selskabet et overskud før skat på 6,8 milliarder kroner. Det var stort set på niveau med året før.

Ifølge Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank og tæt følger af Vestas, vil selskabet fortsætte med at være negativt påvirket af den globale handelsuro.

- Der er ingen tvivl om, at handelskrigen og toldmurene stadig kommer til at koste Vestas penge i 2020. Men det bliver ikke alvorligt, og det bliver ikke noget, som kan overskygge det faktum, at Vestas har et rekordhøjt aktivitetsniveau på vej i 2020, og at selskabet får ekstremt travlt, siger Jacob Pedersen.

Bonus-tid

Med det gode årsregnskab følger der en bonus til medarbejderne. I alt vil der blive uddelt 107 millioner euro, hvilket svarer til 800 millioner kroner.

I Vestas er der godt 24.000 ansatte, og derfor betyder den store bunke penge, at medarbejderne i gennemsnit får godt 30.000 kroner. 

Medarbejderne har fået bonus i mange år, men sidste år var der dog ikke noget at hente.


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.