Usikkerhed om stort testcenter: Ferie må ikke være afgørende

SFs gruppeformand Niels Rasmussen vil forhindre, at Ringkøbing-Skjern igen står i en situation, hvor en politikers ferie får afgørende betydning i byrådssalen.

2:25
Det skal være muligt at indkalde en stedfortræder, når et byrådsmedlem er fraværende, mener flere nu.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Ringkøbing-Skjern Kommune bør så hurtigt som muligt ændre sin styrelsesvedtægt, så det ikke får afgørende betydning, hvis en politiker er på ferie under vigtige afstemninger i byrådssalen.

Sådan lyder det fra SFs gruppeformand, Niels Rasmussen, efter at det i Dagbladet Ringkøbing-Skjern er kommet frem, at kristendemokraten Jesper Lærke er på ferie, når byrådet den 14. september skal tage stilling til det meget omtalte energitestcenter i Lem Kær syd for Ringkøbing.

Som reglerne er i dag, kan der ikke hentes en stedfortræder for Lærke, og kristendemokratens fravær kan dermed ende med at få afgørende betydning, idet ja- og nejsiden på forhånd ser ud til at være nogenlunde lige store.

- I Folketinget har man clearingsaftaler, så der kan tages højde for fraværende medlemmer. Sådan en mulighed bør vi også have i det kommunale system, siger Niels Rasmussen til TV MIDTVEST.

Kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole sagde fredag i TV MIDTVEST, at kommunerne rent faktisk har mulighed for at gardere sig mod den situation, som Ringkøbing-Skjern nu står i. 

Kan ende uafgjort

Hvis man holder ferie i under en måned, kan man få indkaldt en stedfortræder, hvis det er skrevet ind i kommunens styrelsesvedtægt, sagde Roger Buch.

Og den mulighed skal udnyttes, mener Niels Rasmussen.

- Jeg ved, at andre kommuner har fået det skrevet ind i styrelsesvedtægten, og det er helt oplagt, at vi også får det gjort, så vi ikke risikerer at stå i sådan en situation en anden gang. Ferie skal ikke være afgørende for udfaldet, siger han.

Energitestcentret skal efter planen blandt andet bestå af otte store vindmøller. Vestas har fastslået, at vindmøllekoncernen har et stort behov for at kunne teste møller i nærområdet, men projektet har mødt stor modstand i de omkringliggende lokalsamfund.

Politikerne skal tage stilling til, om man skal arbejde videre med planerne, eller om de skal droppes, på et byrådsmøde den 14. september.

Byrådet har 29 medlemmer, og Lærkes fravær åbner dermed muligheden for, at afstemningen ender 14-14. I givet vil forslaget falde.

Hvis en kommune skal ændre styrelsesvedtægten, skal det vedtages på to byrådsmøder. Byrådet kan dermed ikke nå at ændre vedtægterne inden afstemningen om Lem Kær.

Hverken borgmester Hans Østergaard (V) eller viceborgmester Søren Elbæk (S) ønsker at kommentere Niels Rasmussens forslag. Det vil socialdemokraten John G. Christensen (S), der formand for teknik- og miljøudvalget, til gengæld gerne.

Han sidder også i det midtjyske regionsråd, hvor der er mulighed for at indkalde en stedfortræder, hvis et medlem melder afbud - selv med kortere varsel. Derfor synes han, at det giver god mening at lave en lignende ordning i Ringkøbing-Skjern.

- Jeg har bestemt ikke noget imod, at vi får det indføjet, når vi skal lave en ny styrelsesvedtægt i det nye byråd efter valget, så det ikke er tilfældigheder, der afgør, hvor stemmeflertallet ligger, siger John G. Christensen.