Unge iværksættere kæmper for drømmen: Vil give plastik fra havene nyt liv

Der er højt til loftet i den tidligere fiskefabrik midt i Hvide Sande, hvor projektet OMHU har til huse.

11:04
Der er højt til loftet i den tidligere fiskefabrik midt i Hvide Sande, hvor projektet OMHU har til huse. De sætter fokus på vores havmiljø og de mængder af plasticaffald, som hver eneste dag året rundt skyller op på de danske strande.

Alle er velkomne her i det rå cafe-lokale på havnen, og man kan bare dumpe ind til en kop kaffe og en snak om havmiljøet og projektet OMHU.

Rundt omkring på bordene er der blandt andet udstillet surfudstyr i bæredygtige genbrugsmaterialer, side om side med OMHU's egne produkter. For lokalet er også et arbejdende værksted, hvor indsamlet plastik bliver genbrugt.

Ovre i hjørnet står de to Storm P-agtige maskiner, der først knuser plastikaffaldet til fint granulat og derefter smelter det om, så det til sidst kan hældes i små specialfremstillede støbeforme. Og vupti, så har du pludselig en farvestrålende nøglering, en bordskåner eller et mobilcover, alt sammen fremstillet af plastikaffald fra havet.

Virksomheden arbejder med at genbruge det plastik, som man kan finde omkring på de vestjyske strande.
Virksomheden arbejder med at genbruge det plastik, som man kan finde omkring på de vestjyske strande.
Foto: BB Medier

Og der er en klar pointe med genbrugsprojektet: Når man køber et af de farvestrålende produkter, så får man helt gratis en god historie med sig hjem.

- Altså man har en historie om, at naturen er blevet renere. Man har en historie om Vestkysten, og hvad den kan, når man står ude på stranden, og det blæser og stormer. Og så har man også historien om det her lille firma, der gerne vil være med til at gøre en forskel, siger iværksætter Katrine Kock Frandsen.

Startede i surfermiljøet

De to iværksættere bag OMHU, Katrine Kock Frandsen og Daniel Mireck, kender hinanden fra surfermiljøet, og netop blandt surferne er det helt normal praksis, at man tager et par stykker plastikaffald med op til skraldespanden, når man har været ude i bølgerne.

Det unge iværksætterpar bag projektet kender hinanden fra surfermiljøet, men har forskellige baggrunde.
Det unge iværksætterpar bag projektet kender hinanden fra surfermiljøet, men har forskellige baggrunde.
Foto: BB Medier

Heraf opstod ideen. Hvad nu hvis man samlede plastikaffaldet med det formål at genbruge det – og gjorde en forretning ud af det?

- Vi vil gerne være med til at vise det her med, at man rent faktisk nemt kan genbruge, og at det er vigtigt, at vi genbruger. For plastik er jo egentlig et superfint materiale, hvis bare det bliver behandlet rigtigt. At det havner de rigtige steder, og at vi kan få det genbrugt ordentligt, forklarer iværksætterparret.

I opstarten af projektet OMHU har Katrine og Daniel haft den klare fordel, at de begge er vant til at få tingene til at ske. Daniel er tidligere skibsmægler ved Maersk, og Katrine har sit eget eventfirma Virkekraft.

Plastikken fra strandene bliver blandt andet til farvestrålende nøgleringe.
Plastikken fra strandene bliver blandt andet til farvestrålende nøgleringe.
Foto: BB Medier

Mindre plastikaffald

Det er ikke ideer, de mangler. OMHU handler også om at sætte indsamlingen af plastaffaldet i system, for eksempel projekt Vinterstrand, som går ud på at arrangere jævnlige strandrensninger i Ringkjøbing-Skjern Kommune henover vinterhalvåret.

Initiativet har fået en bevilling på 280.000 støttekroner fra Miljøstyrelsens strandrensningspulje og henvender sig blandt andet til de lokale skolebørn.

Det vigtigste for Katrine er, at OMHU er med til at fortælle om havmiljøet på en ny og positiv måde.

- Fortællingen omkring havaffald bliver ofte hængt op på billeder af døde fugle eller døde fisk. Billeder, som vi alle sammen jo egentlig godt kender. Men det var egentlig ikke den historie, vi gerne ville fortælle. Vi vil gerne fortælle det på en positiv måde, at hver enkelt kan gøre en forskel. Og hvis vi alle sammen gør en lille forskel, så gør det faktisk en rigtig stor forskel, forklarer hun.