Trodser krisen: Niels Christian og Henrik udvider, mens andre kæmper

De seneste års minkpriser har tvunget flere til konkurs, men Niels Christian og Henrik Poulsen havde en opsparing klar.

Far og søn har opkøbt flere konkursboer.
Far og søn har opkøbt flere konkursboer.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Den enes død er som bekendt den andens brød.

Der er krise hos landsdelens minkavlere i øjeblikket, hvor de seneste års lave minkpriser har tvunget flere til konkurs. Men ikke Niels Christian og Henrik Poulsen fra No ved Ringkøbing. De har i stedet udvidet deres produktion med et tocifret millionbeløb ved at opkøbe tre konkursramte minkfarme, så de nu har i alt otte.

- Vi tror på, at produktionen er skåret så meget ned, at der er plads til det vi producerer i markedet, fortæller Niels Christian Poulsen.

Han producerede inden udvidelsen 20.000 mink om året. Nu producerer han 37.000.

Far og søn har nu i alt otte minkfarme.
Far og søn har nu i alt otte minkfarme.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Kriseramt branche

Niels Christian Poulsen og hans søn Henrik Poulsen lagde til side, da det for år tilbage gik godt i branchen. Det har resulteret i, at deres økonomi nu er god, selvom branchen er ramt af meget lave pelspriser.

- Det var et bevidst valg, at vi ikke investerede massivt, da det var rigtigt godt at have mink. Man kunne se, at markedet formentlig ville kollapse på et tidspunkt, og det er så det, vi er udsat for, siger Niels Christian Poulsen.

Hans søn Henrik Poulsen er glad for at kunne trække på sin fars erfaringer.

- Når vi på et tidspunkt kommer til at tjene nogle flere penge igen, så ved vi også, vi skal passe bedre på dem, for der er en risiko for, at vi senere får en krise igen, siger han.

Betaler for at gå på arbejde

Minkavlerne skal dog ikke forvente, at krisen er ved at være overstået, mener landbrugsrådgivningen SAGRO.

- I 2019 har vi fået 198 kroner i gennemsnit for et dansk skind. Det koster mellem 250 og 280 kroner at producere det, afhængigt af hvordan vi regner på tallene, forklarer driftsøkonom ved SAGRO, Christian Primdahl.

Historisk set har branchen også haft sving i priserne, så derfor har Christian Primdahl også kun ros til overs for dem, som kan opkøbe de andre.

- Den fordel de har nu, det er, at de kan erhverve sig nogle relativt billige dyr og billige farme. Den ærgerlige del er selvfølgelig, at det er på bekostning af nogle andre. Men de får udvidet en virksomhed relativt billigt, fordi det er nu, den her aktie er billig, hvis man vil kalde det det, siger han.

Niels Christian Poulsen fortæller dog, at de nu er færdige med at udvide.

2:20
Se indslaget med Niels Christian og Henrik Poulsen her.