Thues virksomhed gik i nat op i flammer: - Heldigvis kom ingen mennesker til skade

Medarbejdere på laksevirksomheden Atlantic Sapphire i Hvide Sande tilbydes nu krisepsykolog efter nattens voldsomme brand.

Med ansigtet lagt i bekymrede folder kan Thue Holm i dag se sin virksomhed i ruiner. I aftes udbrød der brand på laksevirksomheden Atlantic Sapphire på havnen i Hvide Sande. Dagen derpå vidner det fortsatte slukningsarbejde om, at ikke meget er tilbage.

quoteVi forsøgte at lukke for iltforsyningen og strømmen, så vi ikke fik eksplosioner. Men desværre spredte ilden sig og tog det hele.

Thue Holm, direktør, Atlantic Sapphire

- Der er lagt blod, sved og tårer i anlægget her i Hvide Sande. Det er mange års hårdt arbejde og store værdier og fisk, der er døde. At arbejde med dyr kræver en stor ansvarsfølelse, så det er hårdt, lyder det fra direktøren og én af grundlæggerne af Atlantic Sapphire.

Virksomheden, der blev etableret i Norge i 2009, opdrætter laks på land, og er med udvidelsen i først Hvide Sande i 2010 og siden i USA i 2015 verdens største af slagsen. Men nu har Atlantic Sapphire mistet 95 procent af sine fisk i sin vestjyske afdeling. Thue Holm vurderer, at op mod 300.000 laks omkom i branden.

Den voldsomme brand har ikke efterladt meget tilbage af laksevirksomheden i Hvide Sande.
Den voldsomme brand har ikke efterladt meget tilbage af laksevirksomheden i Hvide Sande.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

- Det er et hårdt slag for vores danske afdeling, men det er ikke noget, der slår virksomheden fuldstændig ned. Og anlægget er selvfølgelig forsikret. Men det er da noget af de værste, jeg har været med til i mit liv, siger han.

Direktøren ilede til Hvide Sande, da der i aftes blev slået alarm. En medarbejder opdagede branden, der hurtigt tog fart, og brand og redning blev tilkaldt.

quoteDet vigtigste for os var at sikre, at alle folk var ude af bygningen. Heldigvis er der ikke kommet nogen mennesker til skade. Det priser vi os lykkelige for i dag.

Thue Holm, direktør, Atlantic Sapphire

- Vi har to store anlæg herude, hvor der var brand i den ene. Vi forsøgte at lukke for iltforsyningen og strømmen, så vi ikke fik eksplosioner. Men desværre spredte ilden sig og tog det hele, siger Thue Holm og fortsætter:

- Det vigtigste for os var at sikre, at alle folk var ude af bygningen. Heldigvis er der ikke kommet nogen mennesker til skade. Det priser vi os lykkelige for i dag.

Krisepsykolog til alle ansatte

Efter en lang og hårdt nat, hvor Thue Holm ikke kunne gøre meget andet end at se til, mens brandfolkene forgæves forsøgte at slukke branden, så har virksomheden her til morgen taget hånd om de ansatte på et møde.

- Vi ville samle medarbejdere, for det er en virksomhed, som de ansatte har lagt meget energi og mange kræfter i, og alle er tilbudt at tale med en krisepsykolog, hvis de har brug for det i dag.

Atlantic Sapphire i Hvide Sande har stadig nogle få overlevende laks tilbage i bassiner, som der skal tages hånd om. Men Thue Holm kan på nuværende tidspunkt ikke kan svare på, om der igen bliver lakseopdræt på havnen i Hvide Sande.

- Det svært at sige, men et eller andet skal der jo ske herude. Men det tager nok både måneder og halve år, før vi har et godt svar på det spørgsmål. 

Det er endnu uvist, hvordan branden opstod. Det skal politiets tekniske undersøgelser klarlægge, så snart det er muligt at komme ind i brandtomten.

Ifølge mediet IntraFish er prisen for en aktie fra Atlantic Sapphire raslet ned med 22 procent efter branden. 

Alene i år af selskabets aktier faldet med 70 procent.