Borgmestre i brev: Rige kommuner skal betale mere

Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune er medunderskriver af borgmesterbrevet om udligning. Hans Østergaard mener, at der er voldsomme skævheder i udligningsreformen.

Der er færre penge til at passe børnene i Spjald ved Ringkøbing, end der er til at passe børnene i København.

Mens Københavns Kommune i gennemsnit bruger 50.000 kroner om året per barn i dagtilbud, så bruger Ringkøbing-Skjern Kommune kun 30.000 kroner. 

- Det, synes jeg ikke, er fair, for serviceniveauet skal være det samme, lige meget om du er barn i hovedstaden eller i Ringkøbing-Skjern Kommune, lyder det fra Sussie Midtgaard Bach, der er forældrebestyrelsesformand i Spjald Børnehave.

Borgmesteren i Ringkøbing-Skjern Kommune mener også, at den forskel er for stor.

- Der er voldsomme skævheder i udligningssystemet, som har gjort, at vi virkelig har måtte ud med sparekniven, siger Hans Østergaard fra Venstre.

Han har derfor, sammen med 39 andre borgmestre, skrevet et brev til Regeringen og de øvrige partier i Folketinget.

- Der vil, hvis regeringens udspil bliver vedtaget, fortsat være stor forskel i kommunernes mulighed for at levere god service til borgerne, lyder det i brevet.

De rige kommuner skal af med flere penge til de fattige kommuner. Det mener 40 borgmestre, der har skrvet et brev til regeringen og Folketingets partier.

Udligning skal sikre balance

De vil have ændret i det udspil til en udligningsreform, som regeringen præsenterede for en måned siden.

- Det er vigtigt, at vi får den her reform, og det er vigtigt, at udligningsreformen får den virkning, som den har været tilsigtet at skulle have, og det er for det første, at alle de danske kommuner kan levere nogenlunde samme service til den samme skat, siger borgmester Hans Østergaard.

Alle borgmestre i Midt-og Vestjylland, med undtagelse af Struer og Herning Kommunes borgmestre, har skrevet under på brevet.

Særtilskud til rige kommuner skal skrottes

Borgmestrene foreslår blandt andet, at et særligt tilskud til kommunerne i hovedstadsområdet bliver fjernet, og at kommuner med mange udlændinge skal have færre penge til at løse den opgave.

- Jeg er sådan set enig i den politiske slagretning, der er i borgmestrenes brev, og det med at flytte pengene fra øst til vest, er jo lige præcis det, vi gør med udspillet.

- Men jeg tror også altid, at det vil være sådan, at de borgmestre, der får, de ønsker mere, de borgmestre vi beder om at bidrage mere, havde ønsker sig at bidrage mindre, siger Christian Rabjerg Madsen, der er kommunal udligningsordfører i Socialdemokratiet.

Er det ikke rimeligt, at der hvor der bliver tjent mange penge, der har de også flere penge til rådighed?

- Jo, det kan man godt sige. Men det jeg også tænker, der er vigtigt i et land som Danmark, det er, at vi har et Danmark i balance, og der er nogle landsdele, der leverer godt på nogle ting, og så er der andre landsdele, der leverer godt på andre ting, siger Hans Østergaard.