Svinepest i Tyskland rammer de danske landmænd hårdt

Der er blevet fundet afrikansk svinepest i et vildsvin i Tyskland, og det gør de danske svineproducenter meget nervøse.

Formanden for de Danske Svineproducenter, Kim Heiselberg er bekymret over fundet af afrikansk svinepest i Tyskland.
Formanden for de Danske Svineproducenter, Kim Heiselberg er bekymret over fundet af afrikansk svinepest i Tyskland.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Der er over 700 kilometer fra den vestjyske by Lyne til det sted i Tyskland, hvor afrikansk svinepest er blevet fundet i et vildsvin. Alligevel er svineproducent Kim Heiselberg fra Lyne meget bekymret over det nye fund.

- 700 kilometer er ikke lang vej, når man snakker svineproduktion. Vi er voldsom afhængig af det tyske marked. Det her påvirker den danske svineproduktion kraftigt, siger Kim Heiselberg.

Allerede nu har det nye fund af svinepest i Tyskland sat en stopper for landets eksport af svinekød til Kina, Japan og Sydkorea. Tysklands næststørste slagteri har derfor reduceret deres aktivitet med 20-30 procent.

- Når de skærer ned for slagtekapaciteten, så får du en gris i stalden i Tyskland, som bliver i stalden, og så har vi et problem med den danske gris, der skulle have været ind i den stald i næste uge. Den kommer ikke ind i stalden, og så kommer dominoeffekten, som falder bagud til Danmark, og det spreder sig som ringe i vandet, og det gør, at vi med det samme er pressede i Danmark, fordi vi ikke kan eksportere vores grise, forklarer Kim Heiselberg, der også er formand for Danske Svineproducenter.

Vildsvinet med afrikansk svinepest blev fundet i Sembten-disktriktet i det østlige Tyskland tæt på grænsen til Polen.
Vildsvinet med afrikansk svinepest blev fundet i Sembten-disktriktet i det østlige Tyskland tæt på grænsen til Polen.
Foto: Grafik / Daniel Winther-John, TV MIDTVEST

Choktilstand i markedet

Det er ikke kun svineproducenterne, der er bekymrede. En af landets største eksportører af smågrise har allerede fået de første aflysninger. To af de ti lastbiler med smågrise, som Søren Westergaard skulle have haft afsted i dag, er blevet aflyst.

- For vores virksomhed betyder det på kort sigt en opbremsning i salget, og der bliver et fald i markedet med det samme. Vi har allerede kunne mærke det. Vi håber, at det på den længere bane kan normalisere sig, men lige nu er der sådan en choktilstand i markedet, siger Søren Westergaard, der er direktør for H&S Westergaard.

Prisen på en dansk smågris faldt i dag med 90 kroner på grund af situationen i Tyskland. Hos de Danske Svineproducenter holder de derfor lige nu vejret.

- De næste 14 dage bliver spændende, men forhåbentlig bliver der ikke for meget panik. Vi håber på, at tingene stabiliserer sig, så alle får et godt overblik over, hvad der skal foregå, siger Kim Heiselberg.

Tyskland importerer cirka seks millioner smågrise fra Danmark hvert år.

2:11