Svensk gigant flytter ind på Hvide Sande Havn: Skaber op mod 50 nye arbejdspladser på havnen

Hvide Sande bliver ny servicehavn for tre Vattenfall vindmølleparker.

Ud for Vestkysten sørger flere store havvindmølleparker hver dag for at producere strøm, og den svenske energigigant Vattenfall har også fået øjnene op for de vestjyske vindsus.

Det bevidner tre store havvindmøllerparker i Vesterhavet om. Og nu gør svenskerne endnu et indryk i Vestjylland.

Vattenfall har nemlig udpeget Hvide Sande Havn som deres foretrukne havn til vedligeholdelse, når der skal laves service på deres havvindmølleparker.

- Det betyder, at deres mandskab skal have base her på havnen, og det er herfra, de skal sejle ud, når de skal servicere havvindmølleparkerne, siger havnedirektør Sten Davidsen.

quoteVi har kigget på en blivende, fleksibel samarbejdspartner, som kan være en aktiv medspiller i mange år frem.

Kristian Sorgenfri Jensen, Vattenfall

Vattenfall skal bruge nogle faciliteter, de skal opføre bygninger og bruge nogle kajer, hvor de kan have deres flåde, som de skal sejle ud til vindmølleparkerne.

- Det er almindelig service af havmølleparkerne, som ligger i den her del af Nordsøen, som Vattenfall ejer, siger havnedirektøren.

Dermed vil Hvide Sande nu servicere i alt 90 havvindmøller og en fossilfri elproduktion svarende til elforbruget i omkring 800.000 danske husstande.

- Først og fremmest er placeringen af havnen vigtig, og her ligger Hvide Sande rigtig godt til at kunne servicere Vesterhav Syd og Nord. Derudover har vi kigget på en blivende, fleksibel samarbejdspartner, som kan være en aktiv medspiller i mange år frem, siger Kristian Sorgenfri Jensen, der er Project Director for Operation and Maintenance for havvindmøllerparker i Vattenfall.

Energistyrelsen har godkendt to omdiskuterede hav-vindmølleparker - en ud for Lemvig og en ud for Ringkøbing. Men modstanden er fortsat stor. Indslaget er fra 14. december 2020.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Det betyder blandt andet, at Vattenfall sender godt 50 medarbejdere til Hvide Sande, som skal stå for servicen på havvindmøllerne.

- Det er vi rigtig glade for. For det første er det en aktivitet, vi har arbejdet på at få til havnen i mange år, det er en målrettet indsats. Men det er også noget, vi ved, kommer til at kaste af sig, ikke bare for virksomhederne på havnen, men i hele området, siger havnedirektøren.

I december 2020 godkende Energistyrelsen anlægsplanerne for Vesterhav Syd og Nord. Vattenfall står desuden for servicen på Horns Rev 3


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.