Stor forvirring om regler for kræmmermarkeder

Et kræmmermarked ved Bork Havn blev i søndags afbrudt af politiet, selvom arrangørerne mener, de havde fået grønt lys.

Festivaler og andre af sommerens samlingsaktiviteter er stadig forbudt og derfor udskudt til næste år. 
Men hvad med årets mange kræmmermarkeder? 
Det spørgsmål står arrangørerne af Bork Havn Kræmmermarked med, og det har de mere end svært ved at få besvaret.

quoteVi er simpelthen så frustrerede

Winnie Elbæk

Søndag efter søndag - sommeren igennem - er der fyldt med kræmmere her på marken. Men i weekenden sagde politiet stop. 

- De ringede til mig, da vi kom herned, og sagde at vi ikke måtte lukke op, forklarer Winnie Elbæk, som er arrangør af Bork Havn Kræmmermarked.

De to søstre Ellen Sørensen og Winnie Elbæk har i seks år arrangeret Bork Havn Kræmmermarked. Senest i tiltro til den vejledning de fik fra corona hotline.

- Når du ringer til coronapoliti, så får du at vide, at du godt må holde marked, fordi vi går ind under storcentre og skal overholde deres retningslinjer, og det gør vi til fuldt ud, siger Winnie Elbæk.

Lokalpolitiet i Ringkøbing har ifølge søstrene også givet grønt lys og det samme har erhvervsministeriet. Nu lyder meldingen fra politiet dog, at søstrene forbryder sig på forsamlingsforbudet ved at afholde markedet. Det undrer dem, da nogle af deres faste kræmmere godt må komme andre steder.

- Det kan vi ikke forstå at vi gør, når de ikke gør det andre steder i landet. Vi er simpelthen så frustrerede, fortæller Winnie Elbæk.

Stadig modstand fra politiet 

Midt- og Vestjyllands Politi fastslår, at de ikke kan forhåndsgodkende et arrangement, og derfor kan søstrene ikke tage vejledningerne som en tilladelse. 

quoteJeg beklager selvfølgelig, hvis borgeren føler, man har fået forskellige vejledninger afhængigt af, hvor man har henvendt sig

Sekretariatschef, Midt- og Vestjyllands Politi

- Det, vi gør, er at gå ind og vejlede om, hvordan reglerne de er, og noget af det, man kigger på, det er, om det er en jævnligt tilbagevendende begivenhed og hvem er det, der har mulighed for at opstille deres boder, forklarer Mette Hermansen, som er sekretariatschef hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Hun erkender dog, at de mange modsatrettede svar er uheldige. 

- Jeg beklager selvfølgelig, hvis borgeren føler, man har fået forskellige vejledninger afhængigt af, hvor man har henvendt sig, siger Mette Hermansen.

Søstrene ønsker stadig at få et entydigt svar, men svar eller ej, så er planen for weekenden klar. 

- Mit næste træk, det er at lukke op på søndag. Rent ud sagt, lyder det fra Winnie Elbæk.

Det på trods af, at søstrene risikerer en bøde på 10.000 kroner, hvis de som arrangører forbryder sig på forsamlingsforbuddet. 

Arrangørerne af et kræmmermarked i Bork Havn forstår ikke, hvorfor de ikke kan få lov til at afvikle marked

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.