Sommerhusudlejerne har kronede dage: Flere end nogensinde skal holde påske i feriehus

Tyske feriegæster strømmer igen til landet. Aldrig før har så mange booket en feriebolig i påsken.

0:47
De tyske turister er tilbage, så antallet af bookinger for påsken har nået det højeste antal nogensinde i statistikkens historie:
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Grænserne er igen helt åbne efter corona-pandemien, og tyskerne strømmer ind i ferielandet. 

Antallet af feriehusbookninger for påsken er på det højeste niveau nogensinde.

Det er Danmarks Statistik, der analyseret tallene for overnatninger i feriehusene. 

- Sidste år var det ikke muligt at rejse, og flere danskere rykkede i et dansk feriehus i påskeferien. Både over julen og i vinterferien har vi til gengæld set, at vores tyske naboer vender tilbage, nu hvor de frit kan rejse til Danmark igen. Det vækker tilsyneladende begejstring, for der er nu flere bookinger i påsken, end vi før har set i statistikken, siger Paul Lubson, specialkonsulent i Danmarks Statistik.

Uden for excel-arkets analytiske lyskegle bekræfter bureauchef Thor Frederiksen analysen. Ude i virkeligheden hos Sol og Strand i Søndervig har de aldrig prøvet at have så mange gæster.

- Man kan jo for alvor se, at tyskerne har fået lov at komme tilbage siger han med et stort smil. 

- Nu kommer de i stor stil. Vi udlejer selvfølgelig også mange huse til danskerne, men det er for alvor tyskerne, der er tilbage, siger bureauchefen.

- Vi har gang i en virkelig god påske. Og når vi kigger ind i tallene, så ser det også ud som om sommeren bliver den bedste nogensinde, siger Thor Frederiksen.  

quoteI 2021 kunne vi tydeligt se, at grænserne var lukkede.

Paul Lubson, specialkonsulent, Danmarks Statistik

I alt var der booket lidt over 63.000 husuger i påskemånederne, som tæller summen af bookinger i marts og april, ved udgangen af januar i år. Med flere end 48.000 af ugerne tager flere tyske gæster i feriehus over påsken end hidtil målt i statistikken.

- Det er især i de jyske sommerhuse, at mange nordtyskere har tradition for at holde deres ferie. I 2021 kunne vi tydeligt se, at grænserne var lukkede på antallet af bookede husuger, fordi tyske feriehusgæster ikke kunne komme til Danmark. Til gengæld satte de danske bookinger flere rekorder, fordi rejserestriktioner gjorde feriehusene herhjemme populære," forklarer Paul Lubson.

Sommerhuse Søndervig Drømmehjem
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Påskeferien skiller sig ud

I statistikkens verden arbejder man med begrebet 'påskemånederne', der er en sum af de bookede husuger i både marts og april, men når man ser på bookingerne opgjort på overnatninger, skiller påsken sig klart ud. 

Fra lørdag 9. april til lørdag 16. april, som udgør en typisk ferie- eller sommerhusuge, er antallet af danske bookinger markant højere end resten af april. Antallet af overnatninger når højdepunktet på skærtorsdag og langfredag. Her kan i alt 8.000 danskere se frem til at kunne nyde påskefrokosten i et lejet feriehus.

- I nogle tyske delstater, herunder Slesvig-Holstein, tæt på den dansk-tyske grænse, har man allerede påskeferie fra 4. april. Det kan forklare, hvorfor de tyske bookinger fylder i to uger, mens de danske bookinger blot stikker ud den ene uge, vi har påskeferie i Danmark, siger Paul Lubson.

Hos Sol og Strand i Søndervig glæder sommerhusudlejeren sig over udviklingen. 

- Det kan potentielt set, være den bedste påske nogensinde. Og hele året kan godt gå hen og blive det største nogensinde. Vi tænder på glade gæster, og det er bare dejligt at have gæsterne tilbage.  

Bookede husuger i påskemånederne 2022.
Bookede husuger i påskemånederne 2022.
Foto: Danmarks Statistik